Quantcast
Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στις αρχές Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στις αρχές Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Η τουρκική πρεσβεία του Βερολίνου χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το ψήφισμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.Γερμανοί βουλευτές προτίθενται να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ στις 4 Οκτωβρίου.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι προφανώς ικανοποιημένη με τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Τις βλέπουμε σε γενικές γραμμές θετικά», είπε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ρεφίκ Σοκούλογλου στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).

Ο Τούρκος διπλωμάτης παρέπεμψε ιδίως σε δύο παρατηρήσεις του Στέφεν Ζάιμπερτ.«Εκτιμούμε την δήλωση ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν τι είναι γενοκτονία και όχι στο κοινοβούλιο» και «Πέραν τούτου συμφωνούμε με την εκτίμηση του Ζάιμπερτ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει πάντα την ίδια γνώμη με το Κοινοβούλιο».

Η αναγνώριση της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων ως γενοκτονίας, από το γερμανικό κοινοβούλιο, επιβάρυνε πάρα πολύ της γερμανοτουρκικές σχέσεις με αποτέλεσμα η Άγκυρα να απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι Γερμανοί βουλευτές εξεφρασαν και πάλι την επιθυμία τους να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ. Ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για θέματα άμυνας Ράινερ Αρντολντ δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau ότι ισχύει ο σχεδιασμός του ταξιδιού : «Θέλουμε να πάμε στην Τουρκία στις 4 Οκτωβρίου». Η γερμανική κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τις επιθυμίες της Αγκυρας, «αλλά αν αυτό είναι η γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να περάσει, τότε δεν έχω αντίρρηση»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.