Quantcast
Χάινριχ: Η ψήφος διαμαρτυρίας εφαλτήριο για την AfD - enikonomia.gr
share

Χάινριχ: Η ψήφος διαμαρτυρίας εφαλτήριο για την AfD

δημοσιεύτηκε:

Στην πρώτη του κιόλας συμμετοχή σε τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, εν συντομία AfD, εκτοξεύθηκε πάνω από το 20%. Το γεγονός ότι προσπέρασε τους τρίτους πλέον Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και απορρόφησε ποσοστά από άλλα κόμματα έχει γίνει από χθες εστία προβληματισμού για όσους υπέστησαν απώλειες και αντικείμενο εκλογικών αναλύσεων.

Ο Ρομπέρτο Χάινριχ, εκλογολόγος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest dimap, που ανέλυσε τα εκλογικά αποτελέσματα, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση: «Η AfD απευθύνεται σε ψηφοφόρους που είναι πολύ απογοητευμένοι, πολύ δυσαρεστημένοι, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσφυγική πολιτική της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Απευθύνεται όμως και σε ανθρώπους που είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε εξελίξεις που παρατηρούνται, όπως η εργασιακή ανασφάλεια και η χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση».

Κινητοποίηση ψηφοφόρων που απείχαν από τις εκλογές


Εκλογική ώθηση στην AfD έδωσαν ιδιαίτερα εργάτες, άνεργοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των δεξιών λαϊκιστών ήταν πάντως το γεγονός ότι ώθησαν στην κάλπη πάνω από 56.000 πολίτες που απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Σχεδόν διπλάσιους από όσους κινητοποίησαν μαζί οι νικητές Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο των εκλογικών αναλύσεων είναι η «αιμορραγία» ψήφων από τα υπόλοιπα κόμματα προς την AfD. Μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες μεταπήδησαν 23.000 ψηφοφόροι, ενώ περί τους 20.000 απέσπασε η AfD από το ακροδεξιό NPD, που απέτυχε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο.

18.000 ψηφοφόροι μετακινήθηκαν ακόμη από το κόμμα της Αριστεράς προς την AfD. Κεντρική αίτια γι’ αυτό θεωρείται το ζήτημα των προσφύγων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο επισκίασε αισθητά τις τοπικές εκλογές και εκτιμάται ότι εκτίναξε τα ποσοστά των λαϊκιστών. Όπως επισήμανε ο εκλογολόγος Ρομπέρτο Χάινριχ: «Το προσφυγικό ζήτημα είναι σε κάθε περίπτωση μια από τις βασικές εξηγήσεις της επιτυχίας της AfD. Για τους ψηφοφόρους της ήταν το αποφασιστικό θέμα. Για ψηφοφόρους άλλων κομμάτων δεν ήταν το βασικό επιχείρημα. Γι’ αυτούς είχαν σαφή προτεραιότητα τοπικά πολιτικά ζητήματα».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.