Quantcast
Ο γάλλος υπουργός Άμυνας καλεί την ΕΕ να αναλάβει «ισχυρές πρωτοβουλίες» για την άμυνα - enikonomia.gr
share

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας καλεί την ΕΕ να αναλάβει «ισχυρές πρωτοβουλίες» για την άμυνα

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε χθες να αναληφθούν «ισχυρές πρωτοβουλίες» όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα ως τον Δεκέμβριο, μετά την επικράτηση της ψήφου υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Υπάρχει από τώρα ως τον Δεκέμβριο ένα παράθυρο ευκαιρίας για (να αναληφθούν) ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες», τόνισε ο Λε Ντριάν σε μια ετήσια συνάντηση πολιτικών, στρατιωτικών και ειδικών, το Θερινό Πανεπιστήμιο Άμυνας, που φέτος οργανώθηκε στο γαλλικό Πολυτεχνείο, κοντά στο Παρίσι.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ξανά οι ίδιες συνθήκες για πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν, καλώντας να υιοθετηθεί μια «πραγματιστική και συγκεκριμένη» προσέγγιση.

Η Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα τη 16η Σεπτεμβρίου μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την ΕΕ, ειδικά στο πεδίο της άμυνας, τρεις μήνες μετά την απόφαση των Βρετανών η χώρα τους να την εγκαταλείψει.

Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική απόφαση για την άμυνα στην Μπρατισλάβα, αλλά «πρέπει να δοθεί μια δυναμική» και ο στόχος να είναι να παρουσιαστούν «σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, είπε ο Λε Ντριάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο χώρες κλειδιά για οποιαδήποτε προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις το 2017, γεγονός που υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Παρίσι επιθυμεί να διατίθενται περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια στο πεδίο της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ καλεί επίσης να ενισχυθούν οι δυνατότητες σχεδιασμού και εκτέλεσης κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να κινητοποιεί ταχύτερα στρατεύματα και να αποκτήσει περισσότερους κοινούς αμυντικούς πόρους ώστε να μπορούν να διεξάγονται κοινές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έναν γάλλο διπλωμάτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.