Quantcast
Επιμένει η Μέρκελ στην πολιτική της για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Επιμένει η Μέρκελ στην πολιτική της για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Η συζήτηση σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο έγινε υπό το πρίσμα της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας του εθνικιστικού και λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που έχει ως σημαία το προσφυγικό πρόβλημα. Σε μια ομιλία που αναμενόταν με ενδιαφέρον η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την πολιτική της στο προσφυγικό χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση στους επικριτές της. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πριν ένα χρόνο» και αυτό ισχύει για όλους στη Γερμανία, όχι μόνο για τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενη έμμεσα στην κριτική που άσκησε ο Χορστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, για την πολιτική της στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ ζήτησε απ’ όλους να μετριάσουν τους τόνους τους. «Αν αρχίσουμε» είπε η καγκελάριος «λεκτικά και πρακτικά να προσανατολιζόμαστε σε αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για λύσεις, τότε εμείς θα χάσουμε στο τέλος τον προσανατολισμό μας». Εννοείται, τόνισε ακόμη, ότι θα πρέπει να παίρνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες των πολιτών, παράλληλα όμως θα πρέπει να τους εξηγούνται τα δεδομένα.

Αναγκαία η συμφωνία με την Τουρκία


Σε άλλο σημείο της ομιλίας η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την αναγκαιότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως επισήμανε, από τότε που ισχύει δεν έχει πνιγεί ούτε ένας άνθρωπος στο Αιγαίο. Η συμφωνία συνιστά μοντέλο για ανάλογες συνεργασίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη. Αντικρούοντας την κριτική του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) και των Πρασίνων ότι η συμφωνία με την Τουρκία την εκθέτει σε εκβιασμούς του τούρκου προέδρου, η καγκελάριος δήλωσε ότι «όταν η Τουρκία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, θα λέγονται τα σύκα σύκα. Και όταν αποτυγχάνει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, τότε λέμε πως ήταν καλό που απέτυχε».

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.