Quantcast
Η ατζέντα Ρέντσι στη Σύνοδο του Νότου - enikonomia.gr
share

Η ατζέντα Ρέντσι στη Σύνοδο του Νότου

δημοσιεύτηκε:

Ο Ματέο Ρέντσι πρόκειται να πάρει μέρος αύριο στη σύνοδο των χωρών του Νότου στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα. Όπως δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός, το κύριο σημείο που ενδιαφέρει τη χώρα του αυτή τη στιγμή είναι η μετανάστευση. Η Ρώμη ζητά ίσο καταμερισμό των βαρών, με πραγματική έναρξη της επανεγκατάστασης των προσφύγων και επιστροφή στις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί -και στην Αθήνα- στην πρότασή του για οικονομική στήριξη των χωρών της Αφρικής, από τις οποίες προέρχονται και περνούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Στήριξη ανάπτυξης, αλλά αποφυγή διαμάχης με το Βερολίνο

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Ιταλία θέλει να αποφευχθεί η ανοικτή σύγκρουση με το Βερολίνο. Ζητά, όμως, μεγαλύτερη ευελιξία για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Αλλά και για να αντιμετωπισθούν τα έργα ανοικοδόμησης στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας.

Τα προβλήματα δεν λείπουν. Το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat βεβαιώνει ότι η ασθενής ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας έχει σχεδόν εξανεμιστεί. Και το αργότερο σε τρεις μήνες ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να αντιμετωπίσει δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές, με το αποτέλεσμα στη φάση αυτή να μοιάζει απόλυτα αβέβαιο. Την ίδια ώρα η εσωτερική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορεί τον Ρέντσι ότι αγνοεί τις αριστερές καταβολές και ρίζες της πολιτικής αυτής δύναμης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπόσχεται όμως αύξηση των κατώτερων συντάξεων και αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα θέλει να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τον τρόπο -χωρίς να αμφισβητηθούν μονομερώς οι κανόνες- ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ένωσης.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.