Quantcast
Στόλτενμπεργκ: Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση του ISIS - enikonomia.gr
share

Στόλτενμπεργκ: Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση του ISIS

δημοσιεύτηκε:

«Η Τουρκία είναι μία χώρα που επηρεάζεται στο μέγιστο βαθμό από τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ και έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που πραγματοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες η Τουρκία στο έδαφος της Συρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ που βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία, μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNT Turk.

Ως προς τις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «στις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν παίρνει μέρος ως συμμαχία. Ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση του ISIS».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Συμμαχία ανησυχεί εξ αιτίας της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, ο ΓΓ είπε ότι «μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, εμείς είχαμε κάνει έκκληση για διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Δεν πρέπει να απομονώνουμε τη Ρωσία και πρέπει να κάνουμε διάλογο μαζί της. Συνεπώς είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση αυτή».

Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία και το γεγονός ότι ο ίδιος επισκέπτεται την Τουρκία 55 μέρες μετά την απόπειρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το βράδυ της απόπειρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αργότερα με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Αυτή είναι η Πέμπτη επίσκεψή μου στην Τουρκία», είπε και τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ συμπαραστέκεται στην Τουρκία και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία το γνωρίζει αυτό».

Ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε και για «κάποιες διαφορές γνώμης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε θέματα όπως ο Φετουλάχ Γκιουλέν και το PYD» (οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) για να πει ότι «η αντιμετώπιση του ISIS είναι μια στρυφνή κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη για συντονισμό μεταξύ διαφόρων χωρών. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σε επαφή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συζητήσεις που εμφανίστηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος γύρω από το αν πρέπει να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ισχυρό, αποφασιστικό και πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία χρειάζεται το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος και όχι μόνο εξ αιτίας της στρατηγικής της θέσης στο θέμα της Συρίας, αλλά και από πλευράς θεμάτων όπως η Κριμαία και η Ουκρανία. Η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ και θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό μέλος της Συμμαχίας».

Ο ΓΓ ρωτήθηκε και για τη δήλωση που είχε κάνει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σχετικά με τη δημοκρατία και την ανωτερότητα του δικαίου και είπε ότι «είναι σημαντικό να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ακολουθηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Εγώ υπογράμμισα την ανωτερότητα του δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία».

Ως προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ και το κατά πόσο υπήρξε πρόβλημα σε αυτές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν μετά την απόπειρα, η Τουρκία τηρεί όλες της δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.