Quantcast
Κίνα: Κατά 38,6% αυξήθηκαν οι επενδύσεις στις χώρες του δρόμου του μεταξιού - enikonomia.gr
share

Κίνα: Κατά 38,6% αυξήθηκαν οι επενδύσεις στις χώρες του δρόμου του μεταξιού

δημοσιεύτηκε:

Οι επενδύσεις της Κίνας στις χώρες της πρωτοβουλίας «μία ζώνη, ένας δρόμος» (σ.σ.: του δρόμου του μεταξιού) εκτινάχθηκαν 38,6% το 2015, όταν οι συνολικές επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό (ODI) έφθασαν σε υψηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Οι επενδύσεις στις χώρες του δρόμου του μεταξιού ανήλθαν σε 18,93 δισ. δολάρια πέρυσι και αντιστοιχούσαν στο 13% των συνολικών επενδύσεων της Κίνας στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Ζανγκ Σιανγκτσέν, αναπληρωτή εκπρόσωπο για το διεθνές εμπόριο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Ο Ζανγκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη γρήγορη αύξηση των ξένων επενδύσεων της Κίνας.

Οι κινεζικές ODI έφθασαν πέρυσι στο επίπεδο των 145,67 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας το επίπεδο των ξένων επενδύσεων που έγιναν στην Κίνα, οι οποίες ανήλθαν σε 135,6 δισ. δολάρια. Μόνο οι ΗΠΑ έκαναν περισσότερες επενδύσεις στο εξωτερικό, δήλωσε ο Ζανγκ.

Η πρωτοβουλία «μία ζώνη, ένας δρόμος», που προτάθηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2013, αφορά στην οικονομική ζώνη του δρόμου του μεταξιού και τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού για τον 21ο αιώνα, που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική.

Έως τον Ιούλιο, οι κινεζικές επιχειρήσεις είχαν ιδρύσει 52 ζώνες οικονομικής συνεργασίας στις χώρες αυτές, πληρώνοντας σε αυτές 900 εκατ. δολάρια σε φόρους και δημιουργώντας σχεδόν 70.000 θέσεις εργασίας. Στο πρώτο 8μηνο του 2016, είχαν υπογραφεί σχεδόν 4.000 συμβάσεις από κινεζικές εταιρείες σε 61 χώρες κατά μήκος των δρόμων, με συνολική αξία 69,82 δισ. δολάρια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.