Quantcast
Προσφυγική συμφωνία με την Αίγυπτο προκρίνει ο Σουλτς - enikonomia.gr
share

Προσφυγική συμφωνία με την Αίγυπτο προκρίνει ο Σουλτς

δημοσιεύτηκε:

Υπέρ μιας προσφυγικής συμφωνίας με την Αίγυπτο -στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία- τάσσεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, λέει προς τη SZ.

Σε συνέντευξή του προς τη Süddeutsche Zeitung ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός πολιτικός προκρίνει την υπογραφή μιας προσφυγικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, είναι η προστασία των προσφύγων και η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την Τουρκία «πρότυπο» για παρόμοιες συμφωνίες με βορειοαφρικανικές χώρες.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την SZ, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταδεικνύει ότι μια συνεργασία τέτοιου τύπου είναι εφικτή χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπεις τις αρχές σου.

Πιέσεις μέσω ΔΝΤ;


Αναφερόμενος ειδικότερα στην προοπτική σύναψης ανάλογης συμφωνίας και με την Αίγυπτο, ο Μ. Σουλτς υπογραμμίζει ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει «να είναι συνολική» και εξηγεί ότι «δεν μπορεί να αποδέχεσαι την παροχή οικονομικής βοήθειας, όπως ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά να αρνείσαι τη συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα». Υπενθυμίζεται ότι το Κάιρο ελπίζει σε ένα δάνειο 12 δις δολαρίων το οποίο απομένει να εγκριθεί από το ΔΝΤ, «στο οποίο ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλη επιρροή», όπως σημειώνει η SZ.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος προανήγγειλε την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη διακίνηση προσώπων και την παράνομη μετανάστευση. Το κοινοβούλιο στο Κάιρο αναμένεται να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.