Quantcast
Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank - enikonomia.gr
share

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank

δημοσιεύτηκε:

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για την τύχη της Deutsche Bank καταγράφουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times που, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους, «τα προβλήματα της Deutsche Bank δεν θα τελειώσουν σύντομα, παρά την βιασύνη του Βρετανού CEO της τράπεζας John Cryan να έρθει σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την κατηγορία της καταχρηστικής πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, των τοξικών προϊόντων που βρέθηκαν στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, με ισολογισμό 1,8 τρισ. ευρώ και 100.000 υπαλλήλους, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας υπαρξιακής κρίσης», αναφέρει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα εξής σενάρια:

1) Το σενάριο ενός καλύτερου διακανονισμού

Η επίτευξη μιας συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η πρώτη προτεραιότητα του κ. Cryan, o oποίος τελευταία ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στις ΗΠΑ προσπαθώντας να φέρει γρήγορα τις συνομιλίες σε μια ομαλή κατάληξη.

Αν η Deutsche Bank επιτύγχανε να κλείσει την υπόθεση κοντά στο στόχο της για πρόστιμο 3 με 5 δισ. δολάρια και να ολοκληρώσει την πώληση μειοψηφικού μεριδίου 4 δισ. δολαρίων στην κινεζική Huaxia Bank, θα μπορούσε να βάλει τέλος στο όργιο φημών για την αδύναμη κεφαλαιακή της θέση.


2) Μια επώδυνη για τους μετόχους άντληση κεφαλαίων

Ακόμα και πριν αποκαλυφθεί η είδηση για το πρόστιμο-έκπληξη των 14 δισ. δολαρίων, η Deutsche Βank αναμενόταν να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίου μέσω διάθεσης δικαιωμάτων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 – η βασική μέτρηση για την κεφαλαιακή ισχύ μιας τράπεζας – ήταν τον Ιούνιο 10,8%, αρκετά κάτω από αυτό άλλων ανταγωνιστών και από τον δικό της στόχο του 12,5%.

Η Deutsche Bank έχει βάλει στην άκρη 5,5 δισ. δολάρια για να καλύψει το κόστος νομικών διαφορών, αλλά κάθε επιπρόσθετο 1 δισ. προβλέψεων θα διάβρωνε τον δείκτη κεφαλαίων CET 1 κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.


3) Πώληση στοιχείων ενεργητικού

Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίσει να απαιτεί αρκετά περισσότερα από το ποσό των 5 δισ. δολαρίων που φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί η Deutsche Bank, η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ένα μεγάλο μέρος της αρχικής στρατηγικής του κ. Cryan ήταν να απομοχλεύσει τον ισολογισμό μέσω πώλησης ή εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Postbank, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της έλλειψης αγοραστών και των δυσμενών συνθηκών στην αγορά.


4) Κρίση πελατών και εμπιστοσύνης

Ορισμένα hedge funds έχουν αποσύρει εγγυήσεις για συναλλαγές παραγώγων από την Deutsche Bank, προκαλώντας φόβους για μια «μαζική φυγή» από την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Αν οι συνομιλίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχιστούν για καιρό, είναι πιθανό και άλλοι πελάτες -όπως μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού και εταιρικοί διαχειριστές διαθεσίμων – να αρχίσουν ναμειώνουν την έκθεση τους στην τράπεζα.


5) Η ώρα της Άγκελα Μέρκελ

Αντιμέτωπη με την απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στη Deutsche Bank, η οποία θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να παρέμβει και να προσφέρει στήριξη σε μια ανακεφαλαιοποίηση.

Με λιγότερο από ένα χρόνο να απομένει για τις γενικές εκλογές και αντιμετωπίζοντας ήδη πυρά για την απόφαση της να επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, η κα. Μέρκελ θα ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να κάνει ένα τέτοιο βήμα.


Πηγή: Euro2day, Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.