Quantcast
Δυσοίωνες προβλέψεις για την ιταλική οικονομία - enikonomia.gr
share

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ιταλική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης της Ρώμης, το ΑΕΠ της χώρας κατά το 2017 θα αναπτυχθεί κατά 1% υπό τον όρο να καταβληθούν ουσιαστικές και συντονισμένες προσπάθειες. Η ίδια η Τράπεζα της Ιταλίας, όμως, χαρακτηρίζει τον στόχο «φιλόδοξο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μείνει μόνον στα χαρτιά.

Για φέτος όμως η Ένωση Βιομηχάνων της χώρας, Confindustria, προβλέπει συνολική αύξηση του ΑΕΠ, η οποία δεν θα ξεπεράσει το 0,7%. «Η οικονομική ανάκαμψη κινείται, όντως, σε πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι περιμέναμε», παραδέχεται και ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, από τους στενότερους συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι.

Πρόκειται σαφώς για ένα πρόβλημα κομβικής σημασίας για τον ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό. Γνωστοί αναλυτές προσθέτουν ότι για να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών η οικονομία θα έπρεπε να αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 2% τον χρόνο.

Το 27% των πολιτών εμπιστεύεται την ιταλική κυβέρνηση


«Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη αυτό είναι βέβαιο», υπόσχεται από την πλευρά του ο Πάντοαν. Kαι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεσμεύθηκε να παρουσιάσει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού σε χρόνο- ρεκόρ, μόλις μέσα σε δέκα ημέρες, ώστε στην συνέχεια να μπορέσει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες.

Οι ιταλοί πολίτες πάντως μοιάζουν όλο και πιο απαισιόδοξοι. Mόνο το 27% εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση και μόλις το 30% τον Ρέντσι, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ που έχουν δημοσιευθεί.

Κι όπως είναι φυσικό, μέσα στο όλο κακό κλίμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, φαντάζει στην παρούσα φάση κάτι περισσότερο από αβέβαιο.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.