Quantcast
Φορολογικές ελαφρύνσεις υπόσχεται η Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Φορολογικές ελαφρύνσεις υπόσχεται η Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Η ισχυρή ζήτηση από τις χώρες της ευρωζώνης και τους εγχώριους πελάτες ήταν οι παράγοντες για τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εργοστάσια θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομικής κινητήριας δύναμης της Ευρώπης τους ερχόμενους μήνες.

Οι απρόσμενα ισχυρές επιδόσεις, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας σήμερα, προσφέρουν κάποια ανακούφιση μετά τα αδύναμα στοιχεία για τον Ιούλιο που δημιούργησαν ανησυχίες ότι η γερμανική οικονομία ίσως βαίνει προς μια απότομη επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο.

«Επιτέλους καλά νέα από τις βιομηχανικές παραγγελίες», σχολίασε ο Τόμας Γκίτσελ, αναλυτής της VP Bank, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από χώρες της ευρωζώνης σηματοδοτεί μια ευρύτερη ανάκαμψη στην περιοχή.

Σε μια ακόμα θετική ένδειξη για τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας, η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ φέτος στο 1,9% από το 1,7% προηγουμένως.

Μιλώντας σε εκδήλωσε της BDI στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και η απασχόληση αυξάνεται, επιτρέποντας κάποια δημοσιονομική ευελιξία, εμμένοντας παράλληλα στο στόχο της κυβέρνησης να μην δημιουργεί νέο χρέος.

«Η καλή δημοσιονομική κατάσταση έχει θετικό αντίκτυπο. Θα είμαστε σε θέση να φέρουμε μικρή φορολογική ελάφρυνση, που θα ανέλθει στα 6 δισεκ. ευρώ για το 2017 και το 2018», δήλωσε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενης στρατηγικής της με στόχο τη διατήρηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προεκλογική εκστρατεία του συντηρητικού της κόμματος ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιά και είναι γνωστός ως ‘Schwarze Null’ ή ‘μαύρο μηδέν’.

«Πιστεύω ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική και λόγω των δημογραφικών αλλαγών που αντιμετωπίζουμε. Το ‘Schwarze Null’ δεν είναι το φετίχ ανθρώπων που στερούνται έμπνευσης όπως υποστηρίζουν κάποιοι επικριτές, αλλά είναι η δήλωση ότι δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε την επόμενη γενιά με περισσότερο νέο χρέος», δήλωσε η Μέρκελ.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, σχολεία και γρήγορο ίντερνετ για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία παραμένει ανταγωνιστική.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ, που είναι ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν ανάγει την αύξηση των επενδύσεων σε προεκλογική τους πλατφόρμα.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε πως δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν και να αποτρέψουν την ιδιωτική κατανάλωση, φαίνεται πιο λογικό για τη Γερμανία να επενδύσει στο μέλλον της αντί να δαπανά το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε περικοπές φόρων, σε μια ανεπαίσθητη κριτική της προεκλογικής δέσμευσης των συντηρητικών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.