Quantcast
Οι Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν τις συνέπειες ενδεχόμενης ήττας του Τραμπ - enikonomia.gr
share

Οι Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν τις συνέπειες ενδεχόμενης ήττας του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Με τις πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να μειώνονται αισθητά, μετά τα απανωτά ζητήματα που προκύπτουν για τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών, δεν είναι λίγοι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που ζυγίζουν τη θέση που θα κρατήσουν σχετικά και με τη μελλοντική πολιτική καριέρα τους.

Οι στρατηγιστές του κόμματος, φοβούνται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την επιλογή της προεδρικής υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ δε θα περιοριστούν μόνο στην απώλεια του Λευκού Οίκου, αλλά και στην απώλεια του ελέγχου που σήμερα ασκείται στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, δηλ. στη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποτύχει να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η κλιμάκωση της πόλωσης που χαρακτηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πολιτικό απόηχο για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κεντρικό πολιτικό στερέωμα των ΗΠΑ. Έτσι, οι στρατηγιστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκτιμούν ότι όσοι τρέφουν ελπίδες μελλοντικής εκλογής στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Μάικ Πενς και υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια ιδιαιτέρως δύσκολη ή αποθαρρυντική πολιτική πραγματικότητα.

Καθώς σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο του 2005, στο οποίο ο Τραμπ εμφανίστηκε να μιλά με απαξιωτικό τρόπο για τις γυναίκες, αλλά και για τις μεθόδους του, προκειμένου να συνάψει ερωτικές σχέσεις μαζί τους, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καταιγίδα αποκαλύψεων αναφορικά με τις καταγγελίες γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο.

Ο Τραμπ, βρίσκεται διαρκώς σε θέση άμυνας, επιτιθέμενος τόσο στα αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και στα στελέχη του κόμματος που τον εγκαταλείπουν, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε νέα καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης που δημοσιοποιείται.

“Το πλήγμα στην αξιοπιστία της προεκλογικής εκστρατείας έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα,” δηλώνει χαρακτηριστικά ο Doug Heye πρώην αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Για τις εκλογές του Κογκρέσου, που θα διεξαχθούν το 2018, αλλά και για την προεδρική εκλογή του 2020, το ίδιο στέλεχος δηλώνει: “Στα επόμενα δύο ή τέσσερα χρόνια, η κηλίδα από την ψυχή του κόμματος μας θα έχει καθαριστεί.”

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε να ανακάμψει σχετικά γρήγορα από μια ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ, ενώ φέρουν ως ιστορικό παράδειγμα τη μαζική ήττα του Μπάρι Γκολντγουότερ το 1964, αλλά και την επιστροφή του Ρίτσαρντ Νίξον και των Ρεπουμπλικάνων, το 1968.

Ώρα κρισίμων αποφάσεων για Ράιαν, Ρούμπιο και Πενς


Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και Μάικ Πενς, κυβερνήτης της Ιντιάνα και υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές πολιτικές αποφάσεις.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η απόφασή τους, να στηρίξουν πολιτικά ή μη τον Τραμπ θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία τους προς την προεδρία των ΗΠΑ. Οι ίδιοι αναλυτές παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με αυτή του 2002, με το δίλημμα που αντιμετώπιζαν τότε, οι Ρεπουμπλικάνοι σχετικά με την εκδήλωση ή μη της υποστήριξης τους στην πολεμική εισβολή στο Ιράκ. Μέχρι το 2006, το δημόσιο αίσθημα εξελίχθηκε να είναι απρόβλεπτα αρνητικό για τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ, με συνέπεια την πολιτική καταβαράθρωση πολλών στελεχών, αλλά και τον έλεγχο της πλειοψηφίας στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.

Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι μελλοντικοί προεδρικοί υποψήφιοι θα πρέπει κατά την άποψη των αναλυτών να συμβιβάσει τα πολιτικώς ασυμβίβαστα δηλ., να διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ταυτόχρονα να επεκτείνουν τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος στις κοινωνικές ομάδες και μειονότητες που έχει δυσαρεστήσει με τις εξαγγελίες και τις τοποθετήσεις του ή τη συμπεριφορά του ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής, η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ συσπείρωσε μία ομάδα σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων, ενώ από την άλλη μεριά, απομάκρυνε τους μετριοπαθείς, αλλά και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη σήμερα, καθώς αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εκτιμούν ότι οι εξαγγελίες του Τραμπ για τις μειονότητες, αλλά και τους ισπανόφωνους, όπως επίσης και οι καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά γυναικών, θα κοστίσουν στο κόμμα μία χαμένη γενιά ψηφοφόρων.

Υπό τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο Ράιαν, ο Ρούμπιο και ο Πενς έχουν ο καθένας με τον τρόπο του αποστασιοποιηθεί από την προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Ο Ράιαν δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι δε θα υπερασπίζεται πλέον δημοσίως τον Τραμπ, πολιτικά “νίπτοντας τα χείρας του” από την τύχη της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Ρούμπιο, που ήταν αντίπαλος του Τραμπ στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων κι έχει μπροστά του, την επανεκλογή του, στην εκλογική του περιφέρεια (Φλόριντα) άσκησε κριτική για τα όσα έχει πει ο Τραμπ για τις γυναίκες, ενώ όπως και ο Ράιαν, δεν απέσυρε επίσημα την υποστήριξή του στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο Πενς, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος, απαντά έναντι του Τραμπ, αλλά στη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων κατάφερε να δημοσιοποιήσει διαχωριστικές πολιτικές γραμμές, έναντι των εξαγγελιών του Τραμπ. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, ο Πενς θα έχει θέσει το πολιτικό του μέλλον σε μεγάλο κίνδυνο εκτιμούν στελέχη του κόμματος.

“Προβλέπω ότι θα υπάρξει μια χαοτική κατάσταση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς όλοι θα προσπαθούν ν’ αποδώσουν ευθύνες” δηλώνει ο Τζιμ Μάνλεϊ υψηλόβαθμο στέλεχος στο γραφείο του Χάρι Ρέιντ, ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, το 2006.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος σπεύδουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στην οποία έχουν περιέλθει οι Ρεπουμπλικάνοι. Έτσι, προσπαθούν να συνδέσουν τους ασθενέστερους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ομάδα πολιτικής υποστήριξης “American Bridge” έδωσε έμφαση χθες στα θετικά σχόλια που έχει κάνει ο Τραμπ για τον Ρούμπιο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στη Φλόριντα. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο Ρούμπιο απέφυγε να εμφανιστεί μαζί με τον Τραμπ στις προεκλογικές εκδηλώσεις του, στη Φλόριντα.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι ο Ράιαν δεν έχει αποσύρει επίσημα την υποστήριξή του για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.