http://www.enikonomia.gr/international/121366,o-pens-diaforopoiei-ti-thesi-tou-apo-ton-trab-gia-ti-rosia.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_121366_4c703c444b-aac5147e6dd26cb1.jpg Ο Μάικ Πενς υποψήφιος αντιπρόεδρος του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, διαφοροποιήθηκε χθες για δεύτερη φορά 10/17/2016 12:21:00 PM

Ο Πενς διαφοροποιεί τη θέση του από τον Τραμπ για τη Ρωσία

Ο Πενς διαφοροποιεί τη θέση του από τον Τραμπ για τη Ρωσία

Ο Μάικ Πενς υποψήφιος αντιπρόεδρος του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, διαφοροποιήθηκε χθες για δεύτερη φορά από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στις απόψεις του για τη Ρωσία.

Ο Πενς, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που έχει παραβιάσει την ασφάλεια του διαδικτύου στις ΗΠΑ.

“Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι αποδείξεις εξακολουθούν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση,” δήλωσε ο Πενς, τονίζοντας ότι: “θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία ή για οποιαδήποτε άλλη κυρίαρχη χώρα η οποία παραβιάζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή την ασφάλεια των ΗΠΑ,” τόνισε.

Οι δηλώσεις του Πενς έγιναν στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου “Fox News Sunday.”

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Γκόα της Ινδίας απέρριψε κάθε εμπλοκή της Ρωσίας στις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη λήξη του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ θα καλλιεργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εκτόνωση της έντασης στο διμερές πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει δεχτεί κριτική για τα θετικά σχόλια που έχει κάνει σχετικά με το στυλ άσκησης της εξουσίας στη Μόσχα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έχει αμφισβητήσει τις αναφορές για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στην υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ. “Είναι πιθανό να μην υπάρχει υποκλοπή,” δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης του με τη Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στη Συρία, στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την άποψη αυτή.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, επισημαίνουν ότι η “διάσωση” του πολιτικού μέλλοντος του Πενς έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία για τον ίδιο από την υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι δύο άντρες διαφωνούν επίσημα σε δύο ουσιαστικά ζητήματα. Πρώτον, στην αποδοχή ή μη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και δεύτερον, στη στάση τους έναντι της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι θέσεις που εκφράζει ο Μάικ Πενς συμβαδίζουν περισσότερο με τις πολιτικά παραδοσιακές θέσεις του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων.

Αποστάσεις και στην αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος

Ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αναπροσαρμόζει πλέον την πολιτική στρατηγική του μέσω της τακτικής των επιθέσεων στην εγκυρότητα της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Έτσι, αμφισβητεί πλέον ανοικτά τη νομιμότητα του συνόλου της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι τα αποτελέσματα είναι πλέον “διαβλητά” σε πολλά εκλογικά κέντρα.

Η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter έγινε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υποψήφιου αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, που τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

“Η εκλογική διαδικασία είναι απολύτως “στημένη” από τα ανήθικα ΜΜΕ που διαστρεβλώνουν την εικόνα και προωθούν τη διεφθαρμένη Χίλαρι. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά εκλογικά τμήματα -ΛΥΠΗΡΟ,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, στην τελευταία, από μια σειρά αναρτήσεων που έκανε κατά τις τελευταίες ημέρες, αμφισβητώντας ανοιχτά τη διαδικασία διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, αλλά και τη δημοκρατική διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Με τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν παρουσίασε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, ειδικότερα για την ψηφοφορία.

Από την άλλη μεριά, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες τόσο η πρόωρη φυσική ψηφοφορία των προσώπων, όσο και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκλογικής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Σε μία άλλη ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ χαρακτήρισε “ζώα που εκπροσωπούν τη Χίλαρι Κλίντον” τους Δημοκρατικούς στη Βόρεια Καρολίνα μετά την επίθεση που δέχτηκαν τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην πολιτεία. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι στο κτίριο των Ρεπουμπλικάνων στο Χίλσμπορο, έσπασαν τα μπροστινά παράθυρα, ενώ κάποιοι πέταξαν εύφλεκτο υλικό στο εσωτερικό του. Σε τοίχο του διπλανού κτιρίου γράφτηκε με σπρέι: “Ναζί Ρεπουμπλικάνοι να εγκαταλείψετε την πόλη μας ή...,” συνοδευόμενο από μία σβάστικα.

“Τα ζώα που εκπροσωπούν τη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς στη Βόρεια Καρολίνα, μόλις πυρπόλησαν το γραφείο μας στο Οραντζ Κάουντι επειδή νικάμε,” έγραψε με σαρκασμό ο Τραμπ στο Tweeter.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την επίθεση ως “απαράδεκτη και τρομακτική,” συμπληρώνοντας στο μήνυμά της στο Twitter: “Είμαι ευγνώμων που όλοι είναι ασφαλείς.”

Σε πολιτικό επίπεδο διαπιστώνεται πλέον η διαφωνία μεταξύ του Τραμπ και του Πενς αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν για την αποδοχή ή μη του εκλογικού αποτελέσματος. Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς έχει στραμμένο το βλέμμα στην πολιτική του καριέρα και μετά τον Τραμπ, υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή και σύμφωνη με την αμερικανική πολιτική παράδοση, στάση για την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος.

Από τη μεριά του, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος φαίνεται να προκαλεί ένα άλλο πολιτικό μέτωπο διαχωρισμού στο εσωτερικό της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ ελάχιστος χρόνος απομένει μέχρι τη διεξαγωγή της επόμενης τηλεοπτικής αναμέτρησης του με την Κλίντον, μεθαύριο, Τετάρτη.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ