Quantcast
Handelsblatt: Η Ευρώπη στο δόκανο του χρέους - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Η Ευρώπη στο δόκανο του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με ειδικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο δόκανο του χρέους». Αφορμή τα σχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης που υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες. Η ανάλυση δείχνει ότι το συνολικό χρέος της ευρωζώνης συνεχίζει να διογκώνεται και το 2017 και να φθάνει τα δέκα τρις ευρώ.

«Ολόκληρη η ευρωζώνη στενάζει κάτω από το υπερβολικό δημόσιο χρέος. Μεταξύ των μεγάλων κρατών-μελών μόνο η Γερμανία εξυγιαίνει μακροπρόθεσμα τον προϋπολογισμό της. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν καταφέρνουν να περιορίσουν το χρέος τους. Μια καμπή στο ζήτημα αυτό δεν αναμένεται ούτε το 2017…

Η ΕΚΤ με τα μηδενικά επιτόκια και την αγορά κρατικών ομολόγων έδωσε μια ανάσα στις χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο οι κυβερνήσεις, στο Παρίσι και τη Ρώμη κυρίως, δεν εκμεταλλεύθηκαν τον χρόνο που κέρδισαν έτσι για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος. „Βραχυπρόθεσμα δεν πρόκειται για καμιά καταστροφή.

Ο βορράς της ευρωζώνης έχει αρκετά αποθέματα για να χρηματοδοτεί τα χρέη της Νότιας Ευρώπης”, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος από το ερευνητικό ινστιτούτο CEPS. Μεσοπρόθεσμα όμως είναι „ό,τι χειρότερο” για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού νομίσματος, όταν η ευρωζώνη δεν καταφέρνει τα ελέγξει το πρόβλημα του χρέους της.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.