Quantcast
Σε νέα αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων προχωρά η Κίνα - enikonomia.gr
share

Σε νέα αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων προχωρά η Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα αυξάνει από αύριο τη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης κατά 355 γιουάν (52,73 δολάρια) ανά τόνο και του ντίζελ κατά 340 γιουάν ανά τόνο.

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά και μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης των καυσίμων από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).

Οι μεταβολές που θα ισχύσουν από αύριο αντιστοιχούν σε αύξηση των λιανικών τιμών κατά 0,71 γιουάν ανά λίτρο για την βενζίνη και κατά 0,68 γιουάν ανά λίτρο για το ντίζελ, σύμφωνα με την NDRC.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, ανέφερε η Επιτροπή.

Η NDRC κάλεσε τις τρεις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας, την China National Petroleum Corporation (CNPC), την China Petrochemical Corp. (Sinopec) και την China National Offshore Oil Corp. (CNOOC), να οργανώσουν την παραγωγή και την τροφοδοσία με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της αγοράς.

Η Κίνα έχει ένα μηχανισμό καθορισμού των τιμών, ο οποίος προσαρμόζει τις εγχώριες τιμές των καυσίμων όταν οι διεθνείς τιμές του αργού μεταβάλλονται περισσότερο από 50 γιουάν ανά τόνο για μία ελάχιστη περίοδο 10 εργάσιμων ημερών.

Η παραγωγή αργού της Κίνας μειώθηκε κατά 9,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Αντίθετα, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί καθώς πέρυσι δόθηκε η άδεια σε ιδιωτικά διυλιστήρια να εισάγουν πετρέλαιο. Τους πρώτους 8 μήνες του έτους, οι εισαγωγές αργού στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η παραγωγή προϊόντων διύλισης αυξήθηκε κατά 2,1%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.