Quantcast
Διάσωση της CETA στο και πέντε - enikonomia.gr
share

Διάσωση της CETA στο και πέντε

δημοσιεύτηκε:

Τελικά το Βέλγιο τα κατάφερε. Μετά τη διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών οι στασιαστές κατά της CETA υποχώρησαν. Και αίφνης ο αυστηρότερος επικριτής αυτής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της διαρθρωτικά υποβαθμισμένης Βαλονίας Πωλ Μανιέτ, άλλαξε τόνο:

«Η Βαλονία είναι ιδιαίτερα ευτυχής, επειδή τα αιτήματά μας εισακούστηκαν», δήλωσε σήμερα το απόγευμα. Για τους θιασώτες της CETA πάντως από την όλη υπόθεση η Ευρώπη βγαίνει μωλωπισμένη. Ο Μανιέτ ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά επέμεινε ότι ο αγώνας για τη διασφάλιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών στάνταρ απέδωσε όχι μόνο για τη Βαλονία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπολογισμένος συμβιβασμός



Όλα δείχνουν ότι η στιγμή του συμβιβασμού ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου και τις τοπικές κυβερνήσεις της γαλλόφωνης Βαλονίας, της ολλανδόφωνης Φλάνδρας και της γερμανικής κοινότητας ήταν υπολογισμένη. Μόλις ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της κυοφορούμενης συμφωνίας, μόνο τότε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την ενδοβελγική συμφωνία για το θέμα, αν και ήδη χθες το βράδυ είχαν μείνει ανοιχτά μόνο κάποια «τεχνικά προβλήματα».

Έτσι φαίνεται πως διασώθηκε τελικά η CETA, προϊόν πολύχρονων διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τον Καναδά. Αύριο απομένει να συναινέσουν στη συμφωνία τα τοπικά κοινοβούλια του Βελγίου, ώστε η ΕΕ να πει το «ναι» στον Καναδά και να υπογραφεί πανηγυρικά η CETA, ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Άξιζε τον κόπο η χρονοτριβή;


Η ενδοβελγική συμφωνία που δημοσιοποίησε ο ραδιοφωνικός σταθμός RTBF έχει έκταση τρεισήμισι μόλις σελίδων, κι αυτό μόνο και μόνο επειδή είναι διατυπωμένη στα γαλλικά και τα ολλανδικά. Πολλά σημεία θυμίζουν επεξηγηματικό βοήθημα για τη CETA. Το Βέλγιο για παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα θα παραμείνουν άθικτοι από τη συμφωνία αυτή. Το σημείο όμως που ενθουσιάζει τους επικριτές της CETA είναι αυτό, βάσει του οποίου το Βέλγιο θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αίτημα δεσμευτικής γνωμοδότησης για το κατά πόσον τα σύστημα διαιτησίας που προβλέπει η CETA είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πράσινοι και περιβαλλοντολόγοι πανηγυρίζουν. Για τους οπαδούς της CETA πάλι με αυτή τη συμφωνία στο και πέντε η Ευρώπη διασώζει την τελευταία στιγμή την αξιοπιστία της ως εταίρος διεθνώς. Για τον συντηρητικό αυστριακό ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας η ΕΕ «παρά τρίχα να υποστεί ένα βελγικό φιάσκο». Για τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου στο Ευρωκοινοβούλιο Μπερντ Λάνγκε η Ευρώπη πήρε το «δεύτερο μήνυμα μετά το Brexit». Η ΕΕ πρέπει τώρα να σκεφθεί πώς θα εντάσσει όλο και περισσότερους πολίτες στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, δήλωσε στη ραδιοφωνία SWR.

Πηγή: DW





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.