Quantcast
Χάγη: Αρχίζει η δίκη του εθνικιστή Βίλντερς εν απουσία του - enikonomia.gr
share

Χάγη: Αρχίζει η δίκη του εθνικιστή Βίλντερς εν απουσία του

δημοσιεύτηκε:

Ήταν Μάρτιος του 2014. Οι οπαδοί του ολλανδικού ξενοφοβικού, αντιισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία PVV γιορτάζουν μαζί με τον αρχηγό τους Γκερτ Βίλντερς σε μια μπυραρία την εκλογική επιτυχία σε δύο περιφέρειες.

Όταν ο Βίλντερς καλείται στο μικρόφωνο για μιλήσει, θέτει τρεις ερωτήσεις. Ανάμεσά τους κι αυτή για την οποία δικάζεται από σήμερα σε δικαστήριο της Χάγης: «Σε αυτήν την πόλη, στην Ολλανδία, θέλετε λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς»; «Λιγότερους, λιγότερους!», φωνάζει το πλήθος. «Τότε θα το φροντίσω», απαντά.

Εμφανίζεται ως θύμα


Πολιτικοί όλων των κομμάτων αντέδρασαν με αγανάκτηση. Ακόμη και βουλευτές του Κόμματος για την Ελευθερία δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους και παραιτήθηκαν. 6.400 πολίτες κατέθεσαν μήνυση για προσβολή και διακρίσεις σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων καθώς και για υποκίνηση μίσους. Ο εισαγγελέας Βούτερ Μπος είναι πεπεισμένος ότι ο Βίλντερς σκηνοθέτησε αυτήν την πρόκληση, διότι ένας συνεργάτης του είχε προηγουμένως ενημερώσει τους παρισταμένους ποιες θα ήταν οι τρεις ερωτήσεις και τους είχε υποδείξει μάλιστα και την τρίτη απάντηση για «λιγότερους Μαροκινούς».

Ωστόσο, ο ακροδεξιός πολιτικός θέλει να εμφανίζεται ως θύμα της «αυθαίρετης δικαιοσύνης», όπως την αποκαλεί, και υποστηρίζει ότι η δίκη έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελευθερίας έκφρασης «εναντίον ενός πολιτικού που λέει αυτό που η πολιτική ελίτ δεν θέλει να ακούσει». Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Είναι καθαρή κοροϊδία το ότι πρέπει να λογοδοτήσω ενώπιον της δικαιοσύνης, επειδή έκανα λόγο για λιγότερους Μαροκινούς. Ως πολιτικός έχω το δικαίωμα και το καθήκον να μιλώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ολλανδία έχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τους Μαροκινούς».

Ποινή φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο


Κατά τον Γκερτ Βίλντερς υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα στους κόλπους νεαρών Μαροκινών. Σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του κόμματος, ισχυρίστηκε ότι τα τρία τέταρτα των Ολλανδών μαχητών στη Συρία είναι μαροκινής καταγωγής. «Εάν είναι αξιόποινη πράξη να μιλά κανείς γι αυτό, τότε η Ολλανδία δεν είναι πλέον ελεύθερη χώρα, αλλά μια δικτατορία», δήλωσε ο Βίλντερς. «Αυτή η δίκη είναι πολιτική δίκη και αρνούμαι να συνεργαστώ».

Η δίκη ξεκινά σήμερα χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου, τον οποίο θα τον εκπροσωπήσει ο πολύ γνωστός ολλανδός δικηγόρος Γκερτ Γιαν Κνοπς. Οι προσπάθειές του να αποτρέψει την ακροαματική διαδικασία, ισχυριζόμενος ότι οι δικαστές θα εξέδιδαν μια de facto καταδικαστική απόφαση για ολόκληρο το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, έπεσαν στο κενό. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τρεις εβδομάδες και σε περίπτωση καταδίκης του η ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση δύο χρόνων ή χρηματική ποινή.

Πηγή: DW




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.