Quantcast
Οι τουρίστες διώχνουν τους Βενετσιάνους - enikonomia.gr
share

Οι τουρίστες διώχνουν τους Βενετσιάνους

δημοσιεύτηκε:

Φαίνεται περίεργο ότι όλο και λιγότεροι ντόπιοι διαμένουν στη Βενετία. Η πόλη έχει πλημμυρίσει από τουρίστες. Οι παλαιοί κάτοικοι της πόλης εγκαταλείπουν το κέντρο της. Μέσα σε μια γενιά, ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τρίτο. Μπορεί όμως μια πόλη να συνεχίσει να ζει έτσι; Το ερώτημα βασανίζει πολλούς διότι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διώχνει τους κατοίκους της Βενετίας.

Αυτό το μήνα ο αριθμός των κατοίκων μειώθηκε κάτω από τις 55.000. Πριν από 26 χρόνια ο αριθμός τους ήταν 78.000 και το πιο ανησυχητικό είναι ότι σήμερα οι μισοί είναι άνω των 60 χρόνων. Νέους αναζητά κανείς με το μικροσκόπιο στη Βενετία. Μόλις 9.000 ντόπιοι είναι κάτω των 18 χρόνων. «Το 2009 κάναμε ένα είδος κηδείας της Βενετίας όταν ο αριθμός μειώθηκε κάτω από τις 60.000.

Τώρα έχουμε φθάσει στις 55.000. Εάν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε μια πόλη φάντασμα όπως η Πομπηία» λέει ο Ματέο Σέκι από την ομάδα Venessia.com η οποία παλεύει για την επιβίωση της πόλης.

«Έξοδος από τη Βενετία»


Ο 46χρονος και άλλοι κάτοικοι της πόλης διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο μια εκδήλωση με τον τίτλο «Έξοδος από τη Βενετία» η οποία θα ξεκινάει από τη γέφυρα Ριάλτο και θα κατευθύνεται στο δημαρχείο. Συμβολικά για να αναπαραστήσουν τη μαζική έξοδο και την έλευση των τουριστών θα κρατούν βαλίτσες στο χέρι τις οποίες θα σηκώνουν ψηλά.

«Ο τουρισμός μας έκανε για λίγο πλούσιους αλλά μακροπρόθεσμα μας σκοτώνει» λέει ο Ματέο Σέκι. Ο αριθμός των τουριστών τα τελευταία 25 χρόνια έχει τετραπλασιαστεί και η κατάσταση πολλές φορές μεταξύ ντόπιων και τουριστών είναι τεταμένη. Ο τουρισμός βεβαίως είναι σημαντική πηγή εσόδων κυρίως για γονδολιέρηδες και ξενοδόχους. Άλλοι πάλι αισθάνονται να απειλούνται γιατί σπίτια και καταστήματα περνάνε σε χέρια τουριστών μια και οι ντόπιοι τα πουλάνε. Όποιος θέλει να φάει σε ένα αυθεντικό βενετζιάνικο εστιατόριο στην πόλη θα πρέπει να ψάξει πολύ.

Πολλοί κάτοικοι ζητούν να μπει ένα φρένο στην επισκεψιμότητα της πόλης στους τουρίστες και σε αυτό τους το επιχείρημα έχουν συμπαραστάτες και την UNESCO, η οποία απειλεί να συμπεριλάβει την πόλη στην πολιτιστική κληρονομιά που απειλείται. Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκονται κυρίως τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια τα οποία διαταράσσουν τον κοινωνικό ιστό της πόλης και το οικοσύστημα των καναλιών.

Οι Βενετσιάνοι ανησυχούν και όχι άδικα.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.