Quantcast
Πεκίνο: Καλό θα ήταν να συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών - enikonomia.gr
share

Πεκίνο: Καλό θα ήταν να συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών

δημοσιεύτηκε:

Θα ήταν καλό αν οι ΗΠΑ μπορούσαν να συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα καλωσόριζε μία αμερικανική συμμετοχή στην πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα με έδρα το Πεκίνο.

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, South China Morning Post, ανέφερε ότι ο Τζέιμς Γούλσεϊ, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε με επιστολή του σε αυτή «στρατηγικό λάθος» την αντίθεση της Διακυβέρνησης Ομπάμα στη δημιουργία της AIIB, σύμφωνα με το Reuters.

Η AIIB έχει στόχο την προώθηση της κατασκευής υποδομών στην Ασία και την κάλυψη σχετικής επενδυτικής ζήτησης. Πρόκειται για έναν ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς πολυμερή αναπτυξιακό θεσμό, σημείωσε ο Γκενγκ. «Θα ήταν καλό, αν οι ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία, συμμετείχε στην AIIB. Είχαμε τη θέση αυτή από την αρχή», πρόσθεσε.

Η τράπεζα, ιδρύθηκε επίσημα, με κινεζική πρωτοβουλία, στις 25 Δεκεμβρίου του 2015 και άρχισε τη λειτουργία της φέτος τον Ιανουάριο. Σήμερα έχει 57 μέλη και το εγκεκριμένο κεφάλαιό της ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια. Ο Γκενγκ σημείωσε, πάντως, ότι η AIIB είναι ανεξάρτητος πολυμερής θεσμός με τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες σχετικά με την έγκριση νέων μελών. «Η Κίνα δεν μπορεί να λάβει θέση για λογαριασμό άλλων χωρών της AIIB», πρόσθεσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.