Quantcast
Οι Ιάπωνες «ποντάρουν» πως ο Τραμπ θα τηρήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου - enikonomia.gr
share

Οι Ιάπωνες «ποντάρουν» πως ο Τραμπ θα τηρήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

δημοσιεύτηκε:

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται ν’ αξιοποιήσει την αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προκειμένου να διαβεβαιώσει για τη συνέχιση του στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για τη πρώτη συνάντηση του Τραμπ με ξένο ηγέτη μετά το κλίμα ανησυχίας που καλλιέργησαν στις χώρες της Ασίας οι προεκλογικές εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Τόσο ο Τραμπ, όσο κι ο Άμπε, διαφωνούν σε ζητήματα που σχετίζονται με το ελεύθερο εμπόριο, ενώ φαίνεται να έχουν ένα κοινό τόπο απόψεων στα θέματα για την αντιμετώπιση της Κίνας, αλλά και για τη βελτίωση του πλαισίου των σχέσεων των χωρών τους με τη Ρωσία.

“Ο πρωθυπουργός Άμπε κι ο κύριος Τραμπ θα έχουν καλή χημεία,” δηλώνει ο Τακάσι Καουακάμι, καθηγητής στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο Τακουσόκου. “Οι δύο συνηθίζουν ν’ αποφασίζουν με διαίσθηση. Ωστόσο και οι δύο είναι ρεαλιστές εξυπηρετώντας σε πρώτο βαθμό τα συμφέροντα των χωρών τους,” τονίζει ο καθηγητής.

Ένας σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαβεβαιώσει για τη δέσμευσή του στη στρατηγική σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την ευρύτερη ασιατική περιοχή. Οι διαβεβαιώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δοθούν παρά την επιθετική προεκλογική ρητορική του Τραμπ, που προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του διμερούς πλαισίου σχέσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας, όπως αυτό μορφοποιήθηκε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Ο Άμπε επιθυμεί να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Τραμπ σε προσωπικό επίπεδο, δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στην προετοιμασία της συνάντησης, από την πλευρά της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία είχε αναφερθεί στην πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία, αλλά και την κάλυψη του οικονομικού κόστους για τη διατήρηση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε ιαπωνικό έδαφος.

Ωστόσο, σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θα “θέσει τον τόνο” για τις σχέσεις της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης με την Ιαπωνία, αλλά και ευρύτερη ασιατική περιοχή, παρά το γεγονός ότι δε μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πολιτική που θ’ ακολουθήσει, πριν το διορισμό των στελεχών της νέας προεδρικής διακυβέρνησης.

Η Ιαπωνία έχει παραδοσιακά ρόλο “σταθερού αεροπλανοφόρου” για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, αλλά και έναντι των εξελίξεων πιθανής αποσταθεροποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, με σημείο γεωπολιτικής αιχμής την απειλή από τις εξελίξεις στο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.