Quantcast
Γερμανία: Πτώση των εξαγωγών προς ΗΠΑ και Βρετανία - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Πτώση των εξαγωγών προς ΗΠΑ και Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο από την ψήφο υπέρ του Brexit και την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία αναφορικά με το εμπόριο.

Οι εξαγωγές προς τη Βρετανία, την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 4,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου συγκριτικά με πέρυσι, όταν σημείωσαν αύξηση κατά 11% το τρίτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 6,3%.

Η Γερμανία βασίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για ανάπτυξη, οι οποίες αντικατέστησαν τις εξαγωγές ως βασικοί κινητήριοι παράγοντες της οικονομίας.

Για το σύνολο του 2016, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένεται ότι μειώθηκαν κατά 7%, σύμφωνα με τα γερμανικά επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου DIHK. Το 2015, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δισεκ. ευρώ.

«Πρόκειται για μια πραγματική απογοήτευση για την πιο σημαντική εξαγωγική μας αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Φόλκερ Τράιερ, οικονομολόγος της DIHK, κατηγορώντας τις υποτονικές εξαγωγές λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την άγρια προεκλογική μάχη μεταξύ της δημοκρατικής υποψηφίου Χίλαρι Κλιντον και του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη, κυρίως μετά τη νίκη του Τραμπ», πρόσθεσε ο Τράιερ. «Το οικονομικό του πρόγραμμα για τις ξένες αγορές δεν είναι ενθαρρυντικό καθώς έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για επιβολή δασμών. Αυτό ανησυχεί τους Γερμανούς εξαγωγείς».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.