Quantcast
Σε επίπεδο-ρεκόρ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Σε επίπεδο-ρεκόρ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η απόδοση του διετούς ομολόγου του γερμανικού κράτους, λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επεκτείνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων και πέραν του Μαρτίου 2017.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου (λεγόμενου και Schatz) μειώθηκε στο -0,75%, έχοντας υποχωρήσει χθες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, κάτω από το -0,70%. Η ING απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην αυξανόμενη έλλειψη ενεχύρων, καθώς τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου χρησιμοποιούνται συχνά ως ενέχυρα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό στις αγορές ρέπος.

Το πρόγραμμα αγορών τίτλων της ΕΚΤ, μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα έχει διαθέσει ήδη πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο σύστημα, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί επενδυτές με υπερβολική ρευστότητα. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει κοντά στα χαμηλά τους επίπεδα τις αποδόσεις κρατικών διετών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τα διετή ολλανδικά και γαλλικά ομόλογα είχαν απόδοση 0,71% και 0,62%, αντίστοιχα. Η απόδοση των γαλλικών τίτλων είναι αξιοσημείωτη, καθώς η διαφορά τους από τους αντίστοιχους γερμανικούς ανέρχεται μόλις σε 12 μονάδες βάσης, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στα 10ετή ομόλογα φθάνει τις περίπου 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα).

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Μάριο Ντράγκι, βοήθησαν στην ανάσχεση των πωλήσεων χρέους της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής και παγιώνοντας τις προσδοκίες ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα επεκταθεί στις 8 Δεκεμβρίου (που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ).

Τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, που έδειξαν στερεή οικονομική ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, δεν σταμάτησαν την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων υποχώρησε περαιτέρω στο 0,21%, που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 2 μονάδων βάσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.