Quantcast
Γαλλία : Ασχημο νέο για τη Λεπέν η νίκη του Φιγιόν - enikonomia.gr
share

Γαλλία : Ασχημο νέο για τη Λεπέν η νίκη του Φιγιόν

δημοσιεύτηκε:

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πρόβλεψαν την ως «εκ θαύματος» υπερίσχυση του Φρανσουά Φιγιόν.

Πέρα από τον Αλέν Ζιπέ που αιφνιδιάστηκε, ενώ για εβδομάδες εθεωρείτο φαβορί, η νίκη Φιγιόν αιφνιδίασε και βρήκε απροετοίμαστο και το Εθνικό Μέτωπο, στα χωράφια του οποίου ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει ικανός να ρίξει τους φράκτες.

« ‘Ασχημο νέο» για την Μαρίν Λεπέν, αναγνωρίζουν πολλοί.

Ηδη πριν από τον δεύτερο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν προσέλκυσε προσωπικότητες της ακροδεξιάς καθώς και στελέχη ακροδεξιών μικροομάδων που του εξέφρασαν τη στήριξή τους. Είναι σίγουρο ότι με έναν Αλέν Ζιπέ η Μαρίν Λεπέν μπορούσε να νοιώθει περισσότερο ασφαλής μη διατρέχοντας τον κίνδυνο διαρροής των εκλογέων της.

Σήμερα όμως έχει πέσει συναγερμός στο Εθνικό Μέτωπο. Η επίθεση κατά του νέου δυνατού άνδρα της δεξιάς, μεθοδεύεται στο οικονομικό πεδίο και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και την Ευρώπη.

« Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας ότι «είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ».

Η ανησυχία έχει ανέβει ιδιαίτερα στα «παραδοσιακά εδάφη» της ακροδεξιάς όπως νότιο-ανατολικά στην εκλογική περιφέρεια γύρω από τη Μασσαλία (Paca), όπου διαφεντεύει η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η περιοχή Paca θεωρείται επίσης «παραδοσιακή» και για τον Σαρκοζί.

Από τον πρώτο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν αποδείχθηκε ο ακατάλυτος « Pac-mac » που καταβρόχθισε την πλειοψηφία των ψήφων, αφήνοντας ψίχουλα για τον Ζιπέ, πού ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά κυρίως εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σαρκοζί.

Με τουϊτ αμέσως μετά τη νίκη η Μαριόν θέτει το ερώτημα : Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά του λαού, χθες, σήμερα και αύριο;».

Με προηγούμενες δηλώσεις της, προαισθανόμενη τον κίνδυνο μιας νίκης Φιγιόν, δεν είχε διστάσει να τον κατηγορήσει για «εκλογική απάτη» σχετικά με τις θέσεις του για θέματα όπως εθνική ταυτότητα και κυριαρχία ή για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν.

« Θα πρέπει να αποδομήσουμε αυτήν την πολιτική μανούβρα, πράγμα που θα προσθέσει μια επιπλέον πολυπλοκότητα για μας» δήλωσε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Και ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Φλοριάν Φιλιπό αντέδρασε με τουϊτ δηλώνοντας ότι « ο αληθινός Φιγιόν σημαίνει επιστροφή στο 19ο αιώνα, ενόσω συνεχίζεται το χάος με το μεταναστευτικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την απάτη κ.α»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.