Quantcast
Μετεκλογική μάχη στην ΠΓΔΜ - enikonomia.gr
share

Μετεκλογική μάχη στην ΠΓΔΜ

δημοσιεύτηκε:

Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών εκλογών στην ΠΓΔΜ τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Το κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφκσι προηγείται με διαφορά κάτω του 1,5% συγκεντρώνοντας το 37,96% των ψήφων, ενώ το SDSM του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ συγκεντρώνει 36,65%. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές ποιο από τα δύο κόμματα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό το λόγο η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει ήδη τη νίκη, όπως ακριβώς και ο Γκρουέφκσι. Τα αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες αναβλήθηκαν ήδη δύο φορές πριν από τη χθεσινή ημερομηνία, αναμένεται να είναι καθοριστικά για την ΠΓΔΜ. Κι αυτό επειδή η χώρα των δυόμισι εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται από την άνοιξη του 2014 σε πολιτική κρίση, όταν μετά τη νίκη του Νίκολα Γκρουέφσκι η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μαζική εκλογική νοθεία και απάντησε με «μποϋκοτάζ» της βουλής.

Εκλογές στον αστερισμό της διαφθοράς


Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση εντάθηκαν όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο ανέδειξε περιπτώσεις διαφθοράς και εγκληματικότητας των κυβερνώντων, που είχαν απώτερο στόχο των έλεγχο των θεσμών και των ΜΜΕ της χώρας. Οι κατηγορίες βαρύνουν και τον ίδιο τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς υπεύθυνος για τη διαφθορά στην ΠΓΔΜ.

Τελικά τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών ύστερα από μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πίεσαν και για ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πληροφορίες που αφορούσαν τις εκλογικές διαδικασίες.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, τα οποία εκπροσωπούν το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.