Quantcast
Εξαιρετικά ανήσυχο το Πεκίνο από τις δηλώσεις Τραμπ - enikonomia.gr
share

Εξαιρετικά ανήσυχο το Πεκίνο από τις δηλώσεις Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε να συνάψει σχέσεις με την Ταϊβάν παραβιάζοντας τη θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που ισχύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες και τις δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στο Πεκίνο.

Εάν η Ουάσινγκτον παραβιάσει αυτήν την δέσμευση, «δεν θα τίθεται πλέον θέμα υγιούς και κανονικής ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων, ούτε διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εγκαταλείψει την αρχή της «μίας Κίνας», την οποία το Πεκίνο επιβάλλει σε κάθε χώρα που διατηρεί μαζί της διπλωματικές σχέσεις. Η εφαρμογή της αρχής αυτής αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, η οποία είναι χωρισμένη από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949 και έκτοτε το Πεκίνο επιδιώκει την επανένωση με την υπόλοιπη Κίνα.

«Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι με μία πολιτική “μίας Κίνας” , εκτός εάν κλείσουμε συμφωνία με την Κίνα για να εξασφαλίσουμε άλλα πράγματα, και στον τομέα του εμπορίου», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος παραβίασε ήδη την αρχή της «μίας Κίνας» δεχόμενος τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν.

«Το θέμα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Συνδέεται με τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας. Ο σεβασμός της αρχής της μοναδικής Κίνας αποτελεί το θεμέλιο της ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.