Quantcast
Κίνα - Μεξικό: Κοινή επιδίωξη, η πολλαπλή ενίσχυση των διμερών σχέσεων - enikonomia.gr
share

Κίνα – Μεξικό: Κοινή επιδίωξη, η πολλαπλή ενίσχυση των διμερών σχέσεων

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα και το Μεξικό τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεών τους στη συνάντηση που είχαν το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί και η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Κλαούντια Ρουίθ Μασιέου στο Μεξικό.

Στην ατζέντα των συζητήσεων εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των διμερών οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεξικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ενώ οι δύο χώρες επιδιώκουν και τη βελτίωση της αεροπορικής τους σύνδεσης.

Το Μεξικό από την πλευρά του προσπαθεί να βρει τρόπους που θα του επιτρέψουν να μειώσει την οικονομική εξάρτηση του από τις ΗΠΑ, μετά τους φόβους που καλλιεργήθηκαν πολιτικά από την προεδρική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου.

Οι ΗΠΑ μέσω εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) είναι ο καλύτερος εμπορικός εταίρος για το Μεξικό. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει προεκλογικά τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και να μη γίνεται μεταφορά τους εντός της μεξικανικής οικονομίας.

“Συμφωνήθηκε η ενίσχυση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου της Κίνας με το Μεξικό,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γιανγκ από την πλευρά του δήλωσε ότι το συνολικό πλαίσιο των σχέσεων της Κίνας με το Μεξικό “αναπτύσσεται” ημέρα με την ημέρα, προσθέτοντας ότι η Κίνα βλέπει θετικά την ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, το φυσικό πλούτο, τις υποδομές, αλλά και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Πριν από την άφιξή του στο Μεξικό την Κυριακή, ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ αυτών και ο απόστρατος υποστράτηγος Μάικλ Φλιν, που έχει επιλεγεί από τον Τραμπ για τη θέση του Συμβούλου της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.