Quantcast
«Πράσινο φως» απο Ομπάμα για την παράταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν - enikonomia.gr
share

«Πράσινο φως» απο Ομπάμα για την παράταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέτρεψε σήμερα την παράταση για δέκα χρόνια των κυρώσεων κατά του Ιράν, όμως σε μια αναπάντεχη κίνηση απέφυγε να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την ανανέωσή τους.

«Η παράταση του νόμου για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν ισχύει και χωρίς την προεδρική υπογραφή», δήλωσε σήμερα ο Τζος Έρνεστ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το τρέχον καθεστώς κυρώσεων ισχύει ως το τέλος του έτους.

Η αμερικανική Γερουσία είχε ψηφίσει στις αρχές του μήνα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παράτασης κατά 10 χρόνια των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ένα μέτρο στο οποίο συμφώνησαν και τα δύο κόμματα και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έμενε η υπογραφή του Ομπάμα.

Όμως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να περάσει η διορία που είχε ως τα μεσάνυχτα για να υπογράψει το νομοσχέδιο και πλέον η παράταση των κυρώσεων, την οποία δεν θεωρούσε απαραίτητη, έχει ισχύ νόμου.

Ο Ομπάμα εκτιμά ότι η ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν δεν θα είχε νόημα, καθώς ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να αναστέλλει όλες τις κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η παράταση των κυρώσεων, αν και δεν είναι απαραίτητη, συνάδει απολύτως με τις δεσμεύσεις μας» βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπογράμμισε ο Έρνεστ.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ήταν ασυγχώρητο αν χανόταν η συμφωνία με το Ιράν.

Επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ΗΠΑ να παρατείνουν κατά 10 χρόνια τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.