Quantcast
Ν. Αναστασιάδης: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση - enikonomia.gr
share

Ν. Αναστασιάδης: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση

δημοσιεύτηκε:

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι με τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη, που θα γίνουν μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου, το Κυπριακό εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση.

Επίσης, τόνισε ότι «ούτε οι φοβίες, ούτε οι κινδυνολογίες είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στο ύψιστο αγαθό, που λέγεται ειρήνη».

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου είπε ότι «η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση, που μπορούμε να φέρουμε στον τόπο μας, δεν είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας». Ανέφερε, πως από τις προσπάθειες, που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, «υπήρξε πρόοδος», που επιτρέπει τη συζήτηση και των υπόλοιπων μη συζητηθέντων κεφαλαίων.

«Στο εδαφικό, παρά το γεγονός ότι στο Μον Πελερέν, υπήρξε κάποιας μορφής αδιέξοδο, παρά ταύτα έγινε πρόοδος όσον αφορά τουλάχιστον την έκταση της κάθε μιας των δύο πολιτειών. Έγινε πρόοδος όσον αφορά τις ακτογραμμές. Υπήρξε διαφωνία όσον αφορά τον πληθυσμό». Παρά ταύτα, ανέφερε, «ενόψει του κινδύνου ένα παρατεταμένο αδιέξοδο να δημιουργήσει αχρείαστες ή αν θέλετε ανεπιθύμητες καταστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή η Τουρκία επιτέλους θα πρέπει να απαντήσει και στο ύψιστο θέμα που απασχολεί τον κάθε ένα πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε ο διάλογος να συνεχίσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ότι θα πρέπει επιτέλους να διακριβωθούν οι πραγματικές προθέσεις εκείνων, οι οποίοι για 42 χρόνια τώρα κρατούν διαιρεμένη την πατρίδα μας».

Εξάλλου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, εάν, επεσήμανε, «αυτό πρόκειται να βοηθήσει στο να έρθουμε σε μία λύση». Πρόσθεσε, ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Τερέζα Μέι κλήθηκε κατά την διάρκεια συζήτησης στην Βουλή των Κοινοτήτων από το Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, να διευκρινίσει κατά πόσο τόσο η ΕΕ όσο και η ίδια μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Η πρωθυπουργός απάντησε αρχικά ότι η κυβέρνησή της αναγνωρίζει την σημασία των διεξαγόμενων συνομιλιών. Συνέχισε, λέγοντας ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απλή: «Ως εγγυήτρια (δύναμη) είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να παίξουμε το ρόλο μας. Αλλά είναι σημαντικό αυτό να τελεί πρωτίστως υπό την ηγεσία των δύο ηγετών, που έχουν δώσει ώθηση σε αυτές τις συζητήσεις στην Κύπρο, προφανώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.