Quantcast
Τουρκία: Η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Tor - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Η κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Tor

δημοσιεύτηκε:

Την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor μπλόκαρε πρόσφατα η κυβέρνηση της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας καταστολής των τρόπων με τους οποίους οι πολίτες της χώρας αυτής μπορούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Η λήψη των δραστικών αυτών μέτρων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν δόθηκε η οδηγία στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) να κόψουν τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προκειμένου να αποκρύψουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Πολλοί είναι πλέον οι χρήστες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Tor προκειμένου να αποφύγουν το μπλοκάρισμα.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή άλλαξε την πολιτική διαδικτυακής λογοκρισίας της Τουρκίας από «μέτρια» σε «σοβαρή».

Το Tor έχει ως στόχο να αποκρύπτει τους ιστότοπους που επισκέπτονται οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το σύστημα αυτό έχει γίνει δημοφιλές σε πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, όπου οι κυβερνήσεις είναι γνωστό ότι παρακολουθούν τι κάνουν και τι γράφουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο.

Η οργάνωση Turkey Blocks, η οποία καταγράφει τη λογοκρισία στο Ίντερνετ της χώρας αυτής, αναφέρει ότι από την παρακολούθηση της κίνησης στο Tor προκύπτει πως το δίκτυο έχει αποκλειστεί ευρέως σε ολόκληρη την Τουρκία. Η οργάνωση ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από πληθώρα καταγγελιών από Τούρκους πολίτες που ανέφεραν ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο Tor.

Η Turkey Blocks αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία εξελιγμένα συστήματα στους ISP προκειμένου να εντοπίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να συνδεθούν στο Tor. Τα συστήματα αυτά επιθεωρούν πακέτα δεδομένων και εντοπίζουν την χαρακτηριστική υπογραφή αυτών που προορίζονται για το Tor.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η οργάνωση, η τουρκική κυβέρνηση είχε διατάξει τις εταιρείες να αρχίσουν να μπλοκάρουν τα VPN και το Tor από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τις πιέσεις στους παρόχους να παρέχουν εβδομαδιαίες ενημερώσεις σχετικά με την επιτυχία των μέτρων.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του το BBC, η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.