Quantcast
Μια δολοφονία που φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία - enikonomia.gr
share

Μια δολοφονία που φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Με ιδιαίτερη σπουδή οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας θέλησαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι η δραματική εν ψυχρώ δολοφονία του ρώσου πρέσβη όχι μόνο δεν θα πλήξει τις σχέσεις των δυο χωρών τους, αντίθετα θα της ενισχύσει. Και οι δύο χαρακτήρισαν την ενέργεια καθαρή προβοκάτσια και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να διερευνήσουν τι κρύβεται πίσω από αυτή την ενέργεια.

Στο μεταξύ δεκαοκτώ Ρώσοι ανακριτές έφθασαν νωρίτερα από τη Μόσχα στην Άγκυρα προκειμένου να συνεργαστούν στις έρευνες. Μετέβησαν απευθείας στο νεκροτομείο για την από κοινού με τους τούρκους ιατροδικαστές διενέργεια νεκροψίας στο θύμα. Από το πρωί έγιναν 6 προσαγωγές υπόπτων. Ήδη από χθες είχαν προαχθεί οι γονείς και η αδελφή του δράστη.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ότι ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιμπάς υπηρετούσε στην Άγκυρα ως αστυνομικός ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών αλλά χθες δεν ήταν σε υπηρεσία. Κατόρθωσε να μπει οπλισμένος στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας, όπου σκότωσε εν ψυχρώ τον ρώσο πρέσβη επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αποφεύγοντας έτσι τον σωματικό έλεγχο από μέλη εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη.

Ποιες οι συνέπειες στις ρωσοτουρκικές σχέσεις;


Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Χθες βράδυ ένας άνδρας που άρχισε ξαφνικά να πυροβολεί με αεροβόλο έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, συνελήφθη από την αστυνομία. Και σήμερα οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ και του Ιράν μένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα στη Μόσχα άρχισε σήμερα τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για το συριακό, μια σημαντικότατη συνάντηση που κατά ορισμένους οι σκοτεινές δυνάμεις πίσω από την δολοφονία του ρώσου πρέσβη, ήθελαν να εμποδίσουν.

Τα ίδια σενάρια που αποτυπώνονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, βλέπουν το κίνημα Γκιουλέν πίσω από τη δολοφονία και πίσω από τον Γκιουλέν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σε 96 δικαστές και εισαγγελείς ανατέθηκε η υπόθεση από την τουρκική δικαιοσύνη, ενώ ήδη αποφασίστηκε ο δρόμος όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα να μετονομαστεί σε οδό Αντρέι Καρλόφ.

Τέλος, η χθεσινή δολοφονία κατέδειξε το σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας στην Τουρκία. Μένει να δούμε αν αυτό τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στην Άγκυρα, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει ανάγκη αυτή τη συμμαχία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.