Quantcast
FT: Το Facebook αντιμέτωπο με πρόστιμο από ΕΕ για το WhatsApp - enikonomia.gr
share

FT: Το Facebook αντιμέτωπο με πρόστιμο από ΕΕ για το WhatsApp

δημοσιεύτηκε:

Το Facebook αντιμετωπίζει πιθανό πρόστιμο αφότου η Κομισιόν κατηγόρησε το κοινωνικό δίκτυο πως την παραπλάνησε στη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της εξαγοράς του WhatsApp για 19 δισ. δολάρια.

Με μια «κοινοποίηση αιτιάσεων» την Τρίτη, η Κομισιόν κατηγόρησε τον κολοσσό της Σίλικον Βάλεϊ για ανακριβείς ισχυρισμούς στη διάρκεια της εξαγοράς το 2014, σύμφωνα με τους οποίους ήταν τεχνικά αδύνατο να συνδυαστούν αυτόματα οι πληροφορίες χρηστών του Facebook και του WhatsApp.

Το Facebook εξέπληξε τους χρήστες του αυτό το καλοκαίρι, όταν συνέδεσε τηλεφωνικούς αριθμούς στο WhatsApp με χρήστες της υπηρεσίας Facebook, σε μια κίνηση που πυροδότησε παράπονα χρηστών, ρυθμιστικών αρχών και αντιπάλων.

Οι κατηγορίες σηματοδοτούν την πιο τολμηρή κίνηση που έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές αρχές, ενάντια στην αμφιλεγόμενη κίνηση του Facebook. Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, είχαν προηγούμενα επιτεθεί στην απόφαση, απαιτώντας περαιτέρω πληροφορίες από το κοινωνικό δίκτυο και ωθώντας το Facebook να σταματήσει τη διαδικασία στην Ευρώπη.

Η Μαργκρέτε Βερστάγκερ, η Ευρωπαία επίτροπος για τον ανταγωνισμό, δήλωσε: «Οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην Επιτροπή ακριβείς πληροφορίες στη διάρκεια των ερευνών των συγχωνεύσεων. Πρέπει να πάρουν αυτή την υποχρέωση στα σοβαρά».

Οι Βρυξέλλες επέτρεψαν στη συμφωνία να πραγματοποιηθεί χωρίς όρους, εν μέρει εξαιτίας της επιμονής του Facebook πως δεν μπορούσε να συνδέσει λογαριασμούς χρηστών.

Το Facebook απάντησε πως συμπεριφέρθηκε κατάλληλα στη διάρκεια της διαδικασίας. «Σεβόμαστε τη διαδικασία της Κομισιόν και είμαστε βέβαιοι πως μια πλήρης αξιολόγηση των γεγονότων θα επιβεβαιώσει πως το Facebook ενήργησε καλή τη πίστει», ανέφερε εκπρόσωπος.

Αν και η Κομισιόν διευκρίνισε πως δε θα πάρει πίσω την έγκριση της συμφωνίας, κατέστησε σαφές πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν σε τέτοιες περιπτώσεις πρόστιμα ισάξια με ως και 1% του παγκόσμιου τζίρου –το οποίο θα ήταν πάνω-κάτω 125 εκατ. δολάρια, βάσει των ετήσιων εσόδων του Facebook το 2014.

Οι κατηγορίες έρχονται έπειτα από μια σειρά υποθέσεων ανταγωνισμού αμερικανικών εταιριών, στις οποίες έχουν παγιδευτεί και οι Google, Amazon, Apple και Microsoft. Αυτό έχει πυροδοτήσει μια μακροχρόνια, διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, ενώ η τελευταία κατηγόρησε την ΕΕ για διακρίσεις κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το Facebook είχε μέχρι στιγμής αποφύγει αυτό το μεγάλο «ρυθμιστικό καυγά». Αν και υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων σε όλη την Ευρώπη έχουν «κυνηγήσει» το Facebook για θέματα ιδιωτικότητας, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σε μεγάλο βαθμό δεν είχε ασχοληθεί με το κοινωνικό δίκτυο μέχρι τώρα.

Το Facebook πρώτα ειδοποίησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις προγραμματισμένες αλλαγές στην πολιτική προστασίας δεδομένων τον Ιανουάριο –επτά μήνες πριν ανακοινωθούν δημόσια τον Αύγουστο. Η εταιρία ανέφερε πως η απόφαση πάρθηκε κυρίως για να την βοηθήσει να κάνει κάποια πράγματα, όπως να καθορίζει τηλεφωνικούς αριθμούς με μεγαλύτερη ακρίβεια, και όχι για να εξυπηρετεί στοχευμένες διαφημίσεις.

Αλλά η απόφαση πυροδότησε την άμεση ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών, με την Κομισιόν να δεσμεύεται να ξαναεξετάσει τις υποσχέσεις που έγιναν κατά τη διαδικασία της εξαγοράς. Νωρίτερα φέτος, η κ. Βερστάγκερ προειδοποίησε: «Το ότι δεν συγχώνευσαν δεδομένα δεν ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας όταν εγκρίθηκε η συγχώνευση, αλλά και πάλι ήταν μέρος της απόφασης».

Σε ανακοίνωσή του μετά τις κατηγορίες, το Facebook υποστήριξε: «Έχουμε με συνέπεια προσφέρει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μας δυνατότητες και σχέδια, περιλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την απόκτηση του WhatsApp και εκούσιων ενημερώσεων πριν τη φετινή ενημέρωση της πολιτικής προστασίας δεδομένων του WhatsApp. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Κομισιόν εμμένει στην απόφασή της για την έγκριση και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε πληροφορίες που χρειάζονται οι αξιωματούχοι για να επιλύουν τα ερωτήματά τους».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.