Quantcast
Πρόοδος της Κομισιόν για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας με τον Καναδά - enikonomia.gr
share

Πρόοδος της Κομισιόν για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας με τον Καναδά

δημοσιεύτηκε:

Σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης συμφώνησαν ΕΕ και ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά την εντατικοποίηση των πολιτικών και τεχνικών επαφών, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την άρση της απαίτησης θεώρησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συνέβη με τον Καναδά» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δηλώνοντας την πρόθεσή της «να εντείνει πάραυτα τις προσπάθειές της για την προώθηση πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, σε συντονισμό με τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Πολωνία και Ρουμανία), μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

«Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών και ανώτερων υπαλλήλων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα δώσει την ευκαιρία να εξεταστεί, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, η μελλοντική πορεία για την επίτευξη αυτού του στόχου», καταλήγει η Κομισιόν.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά με το εν λόγω ζήτημα: «Η διασφάλιση πλήρους αμοιβαιότητας όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης με τον Καναδά και τις ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, χαιρετίζω τη δέσμευση και την απόφαση των καναδικών Αρχών να εξασφαλίσουν πλήρη αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες της ΕΕ από την 1η Δεκεμβρίου 2017. Η πρόοδος αυτή αποδεικνύει ότι οι διπλωματικές επαφές και οι διαπραγματεύσεις μας έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ομοίως, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε το ζήτημα αυτό ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και να επαναλαμβάνουμε τη σημασία να επιτευχθεί και με τις ΗΠΑ πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες της ΕΕ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.