Quantcast
Στο 4,1% η ανεργία στη Γερμανία- Ρεκόρ και στην ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Στο 4,1% η ανεργία στη Γερμανία- Ρεκόρ και στην ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Σε τροχιά ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η γερμανική οικονομία. Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν οι αυξημένες δαπάνες δημοσίου και νοικοκυριών, η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, αλλά και η πολύ χαμηλή ανεργία.


Στην εκπνοή του 2016 η γερμανική οικονομία άρχισε να «τρέχει» με πιο γοργούς ρυθμούς από ότι τους προηγούμενους μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο κατά 0,5%. Η οικονομική ανάπτυξη του 1,9% είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας οφείλεται εν πολλοίς στην ενίσχυση των κρατικών δαπανών, αλλά και της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Την ώρα που οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου από 2,7% στο 4,2% για να παρασχεθεί στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 2% συμβάλλοντας με 53,5% στο γερμανικό ΑΕΠ. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί καταναλωτές στη Γερμανία προτιμούν πλέον να δαπανούν τις οικονομίες τους, μιας και τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα. Παράλληλα η αγοραστική δύναμη των Γερμανών ενισχύεται και από τον χαμηλό πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2016 ο πληθωρισμός στη Γερμανία εισέρχεται πλέον σε ανοδική τροχιά.

Στο 4,1% η ανεργία στη Γερμανία


Θετικές είναι οι εξελίξεις και στον τομέα της απασχόλησης το 2016. Στο γερμανικό ΑΕΠ συμβάλλουν πλέον 43,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που αποτελεί σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία τον υψηλότερο αριθμό εδώ και 25 χρόνια.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και ο κατασκευαστικός τομέας. Λόγω και των χαμηλών επιτοκίων στα δανειακά προϊόντα οι Γερμανοί επενδύουν όλο και συχνότερα στην κατασκευή και αγορά ακινήτων (αύξηση 3,1%). Επιπλέον οι επιχειρήσεις ενίσχυσης κατά 1,7% τις δαπάνες για αγορά οχημάτων και μηχανημάτων. Ρεκόρ καταγράφουν παράλληλα και οι γερμανικές εξαγωγές. Όμως από τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει για το 2016 περαιτέρω ενίσχυση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου, μιας και κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Πλεόνασμα του προϋπολογισμού παρά τις αυξημένες δαπάνες



Κερδισμένα από την οικονομική ανάπτυξη βγαίνουν και τα ταμεία του γερμανικού δημοσίου. Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές έτσι και το 2016 το γερμανικό κράτος εισέπραξε περισσότερα από ότι δαπάνησε, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων. Έτσι το γερμανικό δημόσιο κατέγραψε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό κατά 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.