Quantcast
UNICEF: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ιταλία το 2016 - enikonomia.gr
share

UNICEF: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ιταλία το 2016

δημοσιεύτηκε:

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που καταφθάνουν με πλοιάρια στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκε το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), που ανέφερε ότι αυτή η «ανησυχητική τάση» εκθέτει χιλιάδες παιδιά στον κίνδυνο της εκμετάλλευσης.

Περίπου 25.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι διέπλευσαν την Μεσόγειο με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας το 2016, ανέφερε η υπηρεσία των ΗΕ, με την πλειοψηφία αυτών των παιδιών να προέρχονται από την Ερυθραία, την Αίγυπτο, την Γκάμπια και την Νιγηρία.

Ενώ οι περισσότεροι από τους ανήλικους πρόσφυγες είναι έφηβα αγόρια, το Ταμείο υπογράμμισε πως ένας αυξανόμενος αριθμός κοριτσιών πραγματοποιεί επίσης το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι και εκτίθεται στον κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύουν μια ανησυχητική τάση ενός αυξανόμενου αριθμού ιδιαίτερα ευάλωτων παιδιών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να φτάσουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Λούτσιο Μελάντρι, διευθυντής της UNICEF για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

«Τα υπάρχοντα εφαρμοζόμενα συστήματα δεν προστατεύουν αυτά τα παιδιά που βρίσκονται ολομόναχα σε ένα εντελώς ανοίκειο περιβάλλον. Επειδή βρίσκονται σε μετακίνηση, χρειάζεται μια συντονισμένη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να κρατήσει τα παιδιά ασφαλή», σημείωσε ο Μελάντρι.

Τον περασμένο χρόνο 181.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Αφρική έφτασαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με πλοίαρια στις ακτές της Ιταλίας. Η πλειοψηφία πλήρωσε διακινητές από την Λιβύη για να πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Από την έναρξη αυτού του έτους, το πρόγραμμα για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών που θέσπισε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, κατέγραψε 11 θανάτους προσφύγων στην Μεσόγειο, ανάμεσα τους τέσσερις που πέθαναν από υποθερμία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.