Quantcast
Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα ενέκρινε τον προϋπολογισμό που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει παράνομο - enikonomia.gr
share

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα ενέκρινε τον προϋπολογισμό που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει παράνομο

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Πολωνίας μετέτρεψε δια της υπογραφής του σε νόμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, τον οποίο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενέκρινε σε μια παράνομη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι βουλευτές της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) και της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Nowoczesna κατηγορούν το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) για παραβίαση του Συντάγματος στην κρίσιμη ψηφοφορία έγκρισης του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είχε διακοπεί όταν βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατέλαβαν το βήμα του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στο κοινοβούλιο. Τότε ο πρόεδρος της Βουλής μετέφερε την ψηφοφορία εκτός της κύριας αίθουσας, απαγορεύοντας σε δημοσιογράφους να καλύψουν την διαδικασία.

Οι βουλευτές του PiS απέρριψαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τις κατηγορίες και προχώρησαν στην έγκριση του προϋπολογισμού στην Γερουσία. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπέγραψε σήμερα την έγκριση του προϋπολογισμού.

«Ο πρόεδρος με πλήρη εμπιστοσύνη στην νομιμότητα της διαδικασίας, έθεσε με την υπογραφή του σε ισχύ τον νόμο», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Μάρεκ Μαγιερόφκσι, ένας εκπρόσωπος του Ντούντα.

Το PiS διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δεκεμβρίου έπρεπε να διακοπεί, καθώς δεν υπήρχε απαρτία.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι καθώς δεν υπήρχε δημοσιογραφική κάλυψη της ψηφοφορίας, είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.

Το PiS ανέφερε ότι ο απαραίτητος αριθμός των 230 βουλευτών (από τις 460 έδρες της Κάτω Βουλής) έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έδωσε στην δημοσιότητα η Κάτω Βουλή, 236 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία, με 234 να ψηφίζουν υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.