Quantcast
Ο Πίτερ Βαν Νούφελ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στις επαφές τεχνοκρατών για τo Κυπριακό - enikonomia.gr
share

Ο Πίτερ Βαν Νούφελ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στις επαφές τεχνοκρατών για τo Κυπριακό

δημοσιεύτηκε:

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ να βοηθήσουν στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο τεχνοκρατών για την επίλυση του Κυπριακού στις 18 Ιανουαρίου, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στις τεχνικές επαφές για το Κυπριακό θα μετάσχει, από πλευρά Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπός της για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς. «Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, που έχει ακόμα δρόμο και επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς και σημείωσε, ότι τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσουν τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

Εξάλλου, η επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι ανέφερε, πως θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τη διάσκεψη της Γενεύης, καθώς και για το τί συζήτησε με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ίδια πρόσθεσε, ότι τόσο η ίδια, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ οι τεχνικές ομάδες της ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Καταλήγοντας, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή έχουν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη από πιθανές θετικές ειδήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» καθώς, όπως είπε, έπειτα από δεκαετίες παράλυσης, μπορεί να δούμε λύση. Παράλληλα πάντως, εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.