Quantcast
Κίνα: «Άλμα» των άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016 - enikonomia.gr
share

Κίνα: «Άλμα» των άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016

δημοσιεύτηκε:

Οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό (outbound direct investment, ODI) αυξήθηκαν κατά 44,1% το 2016 και ανήλθαν σε 170,11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν πέρυσι σε 7.961 επιχειρήσεις στο εξωτερικό, σε 164 χώρες και περιφέρειες. Οι επενδύσεις στις χώρες του δρόμου του μεταξιού (Belt and Road Initiative) ανήλθαν συνολικά σε 14,53 δισ. δολάρια, δήλωσε ο Χαν Γιονγκ, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου.

Οι κινεζικές εταιρείες εστίασαν ιδιαίτερα στην πραγματική οικονομία και τους αναδυόμενους κλάδους για επενδύσεις, δήλωσε ο Χαν. Το 18,3% των ODI έγιναν στον τομέα της μεταποίησης, ποσοστό αυξημένο από το 12,1% το 2015. Οι κινεζικές εταιρείες προχώρησαν σε 197 εξαγορές και συγχωνεύσεις στον μεταποιητικό τομέα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,6% του συνόλου. Το 12% των ODI έγιναν στους κλάδους της μετάδοσης πληροφοριών, του λογισμικού για υπολογιστές και των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, με 190 συγχωνεύσεις και εξαγορές στους τομείς αυτούς.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εξωτερικό έχουν διευκολύνει την οικονομική αναδιάρθρωση της Κίνας και τη βιομηχανική αναβάθμισή της. Οι κινεζικές εποπτικές Αρχές παρακολουθούν για πιθανούς κινδύνους από «μη συνετές τάσεις» εν μέσω της ταχείας αύξησης των επενδύσεων στο εξωτερικό και εξετάζουν προβλήματα σε αυτές τις επενδύσεις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος του κορυφαίου κινεζικού οργάνου για τον προγραμματισμό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.