Quantcast
Ποιον ζημιώνει περισσότερο το σκληρό «διαζύγιο» - enikonomia.gr
share

Ποιον ζημιώνει περισσότερο το σκληρό «διαζύγιο»

δημοσιεύτηκε:

Τη σκληρή εκδοχή του προαναγγελθέντος «διαζυγίου» με την ΕΕ προανήγγειλε χθες, όπως αναμένετο, η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;


Όπως εξήγησε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ: «(Σκληρό Brexit) Σημαίνει ότι στο εξής η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει ανεμπόδιστα, προϊόντα στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βρετανικές τράπεζες που είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα αφού συνεισφέρουν το 8% του συνολικού ΑΕΠ, δεν θα μπορούν επίσης να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Σημαίνει όμως ότι και η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα μπορεί επίσης να εξάγει πλέον τόσο εύκολα στη Μ. Βρετανία».


Και η δε βρετανική αγορά, όπως εξηγεί ο επιφανής οικονομολόγος, ενδιαφέρει κυρίως τη γερμανική βιομηχανία αφού είναι η τρίτη σημαντικότερη αγορά για τη Γερμανία.

«Και άλλες χώρες εξάγουν όμως προς τη Βρετανία. Και οι δυο πλευρές λοιπόν θα πρέπει να υπολογίζουν με υψηλότερα εμπορικά κόστη. Αυτό αφορά φυσικά περισσότερο τη Μ. Βρετανία επειδή είναι μικρότερη από την ΕΕ, εντούτοις θα είναι επώδυνο και για εμάς».

Πιο ευέλικτη η Βρετανία

Για ποιόν όμως θα είναι πιο επώδυνο το σκληρό αυτό «διαζύγιο»;


«Καταρχήν ασφαλώς για τη Μ. Βρετανία διότι για την ίδια η ΕΕ αποτελεί έναν τεράστιο οικονομικό χώρο. Για την ΕΕ αντίθετα, η Βρετανία είναι σημαντική, ωστόσο είναι μια από τις πολλές αγορές. Παρά ταύτα για τη Μ. Βρετανία θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να αντιδράσει με μεγαλύτερη ευελιξία στα νέα δεδομένα. Μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, σε μείωση της φορολογίας, να δημιουργήσει μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και επιπλέον δεν θα υπάγεται πλέον στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε θα μπορούσε να προσφέρει επιδοτήσεις και κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να προσελκύσει θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να οικοδομήσει το προφίλ φορολογικού παραδείσου και να προσελκύσει έτσι επιχειρήσεις».

Μπορεί λοιπόν, όπως επισημαίνει ο Κλέμενς Φουστ, η Μ. Βρετανία να έχει το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερη και πιο εξαρτημένη από την ΕΕ απ΄ ό,τι ισχύει αντίστροφα, ωστόσο είναι πιο ευέλικτη και ως εκ τούτου μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.