Quantcast
Γερμανία: Ανοιχτά τα σενάρια των μετεκλογικών συμμαχιών - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Ανοιχτά τα σενάρια των μετεκλογικών συμμαχιών

δημοσιεύτηκε:

Για τις 24 Σεπτεμβρίου κλειδώνει η ημερομηνία των κρίσιμων γερμανικών εκλογών.Σε αυτή την ημερομηνία κατέληξε τουλάχιστον το υπουργικό συμβούλιο και απομένει να εγκριθεί και τυπικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Οκτώ μήνες πριν στηθούν οι κάλπες οι Χριστιανοδημοκράτες διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των υπολοίπων κομμάτων, ενώ το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την έντονη δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια στη χώρα, την οποία πυροδότησε η επίθεση του Βερολίνο.

Ανοιχτά τα σενάρια των μετεκλογικών συμμαχιών


Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος των Πρασίνων για τα δύο άτομα που θα τεθούν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα. Η μία θα είναι η συνπρόεδρος της Κ.Ο. Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ό άλλος ο συνπρόεδρος του κόμματος, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι και οι δύο πολιτικοί ανήκουν στη «ρεαλιστική» πτέρυγα των Πρασίνων και έχουν επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τα δύο χριστιανικά κόμματα. Μια τέτοια προοπτική φαίνεται να προτιμά και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ όχι όμως και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Και όχι μόνο αυτό.

Λόγω της στάσης της Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην την στηρίξει ως υποψήφια για την καγκελαρία. Πιθανώς σε δύο εβδομάδες η κατάσταση να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση αρχές Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των δύο κομμάτων προτίθενται να συναντηθούν στο Μόναχο με στόχο να τερματίσουν τις διαφορές τους.

Οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων


Προηγουμένως αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα για την καγκελαρία του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Προς τα τέλη Ιανουρίου το προεδρείο του κόμματος αναμένεται να αποφασίσει για τον υποψήφιο που θα προτείνει στο συνέδριο του κόμματος. Πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι το πρόσωπο αυτό θα είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων που πιθανολογείται ότι θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη βουλή, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος «Η Αριστερά» θα είναι οι συνπρόεδροί της Κ.Ο. Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς, ενώ στους Φιλελεύθερους ο πρόεδρός τους Κρίστιαν Λίντνερ.

Τέλος, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις. Πάντως, νεότερη δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά της να κινούνται γύρω στο 11%. Γενικότερα, τα δύο χριστιανικά κόμμα συγκεντρώνουν 38%, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, Πράσινοι και Αριστερά από 9% και τέλος οι Φιλελεύθεροι 6%.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.