Quantcast
Οι προτεραιότητες της Πολωνίας για το Brexit - enikonomia.gr
share

Οι προτεραιότητες της Πολωνίας για το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Η προτεραιότητα της Πολωνίας στις συνομιλίες για το Brexit θα είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων ότι τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι Πολωνοί που κατοικούν μόνιμα στη Βρετανία θα διατηρηθούν, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο στην πρώτη της αντίδραση στη χθεσινή ομιλία της βρετανής ομολόγου της.

Η Σίντλο είπε ότι η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι της τηλεφώνησε χθες Τετάρτη μετά την ομιλία για την παρουσίαση των βρετανικών στόχων του Brexit.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της χθες, η Μέι παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η στρατηγική της κυβέρνησής της για το Brexit θα απαιτήσει έξοδο από την ενιαία αγορά και περιορισμούς στην μετανάστευση από την Ευρώπη.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τους πολίτες που ζουν στη Βρετανία είναι να μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στην μετά το Brexit εποχή, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στη χώρα χωρίς η ΕΕ να κάνει το ίδιο για τους Βρετανούς στο εξωτερικό.

“Της επισήμανα τρία ζητήματα που είναι τα πιο σημαντικά για την Πολωνία. Το πρώτο είναι η κατάσταση των Πολωνών που διαμένουν στη Βρετανία και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν ήδη αποκτήσει”, δήλωσε η Σίντλο στο κρατικό ραδιόφωνο.

“Όπως είπα στην πρωθυπουργό, για εμάς αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και η Βαρσοβία σίγουρα δεν θα υποχωρήσει”.

Η Σίντλο είπε ακόμη ότι το Brexit δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση ανθρώπων στην ΕΕ ή τον προϋπολογισμό της.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2015 υπήρχαν περισσότεροι από 831.000 Πολωνοί μόνιμοι κάτοικοι στη Βρετανία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.