Quantcast
Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει την αναβολή των διαπραγματεύσεων της Γενεύης - enikonomia.gr
share

Ο ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει την αναβολή των διαπραγματεύσεων της Γενεύης

δημοσιεύτηκε:

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν επιβεβαιώνει την αναβολή των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για τη Συρία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Μόσχα, και σημείωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει σχετικά με αυτό.

“Η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου μετατέθηκε για τα τέλη του ιδίου μήνα”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προτού αρχίσει μια συνάντησή του με Σύρους αντιπολιτευόμενους στη Μόσχα.

“Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες του Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν”, δήλωσε αργότερα η Γιάρα Σαρίφ, η εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

“Ο ειδικός απεσταλμένος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητήσει για το θέμα αυτό με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ” Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

“Θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα όταν ο ειδικός απεσταλμένος επιστρέψει”, υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα όσον αφορά τον κατάλογο με τους μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, μια άλλη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Αλεσάντρα Βελούτσι, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιος θα προσκληθεί σε αυτές.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, που εξασφάλισαν στα τέλη του περασμένου έτους μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών, επανέλαβαν ότι “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση αυτή, η οποία μπορεί να διευθετηθεί μόνον μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας”.

Την ίδια ώρα ο ντε Μιστούρα βεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ “προτίθεται να βοηθήσει (…) στην εξέλιξη του τριμερούς μηχανισμού και στο να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ενισχυθεί η τήρηση της εκεχειρίας”.

Από τις 30 Δεκεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία έχει μειωθεί η βία στη χώρα, αλλά δεν έχει σταματήσει τελείως.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.