Quantcast
Απρόσμενος νικητής για τον γαλλικό Τύπο ο Αμόν - enikonomia.gr
share

Απρόσμενος νικητής για τον γαλλικό Τύπο ο Αμόν

δημοσιεύτηκε:

Ποικίλλες είναι σήμερα οι απόψεις του γαλλικού Τύπου, μία ημέρα μετά την νίκη του Μπενουά Αμόν στις προκριματικές της Αριστεράς, με ευρεία πλειοψηφία 58,65% έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς.

« Απρόσμενο νικητή» τον χαρακτηρίζει η Λε Μοντ ο οποίος, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες, “έχει εφράσει την επιθυμία του να συνομιλήσει με τον Ζαν Λουί Μελανσόν και τον υποψήφιο των Οικολόγων Γιαννίκ Ζαντό”. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης οτι « ο Αμόν χαιρέτισε μία Αριστερά η οποία σηκώνει επιτέλους κεφάλι, κοιτάζει το μέλλον και επιθυμεί τη νίκη».

Για νίκη «της Αριστεράς επί της Αριστεράς» κάνει λόγο η Λιμπερασιόν. Προσθέτει ότι “εφεξής αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του κόμματος”, καθώς και ότι “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”.

« Η Αριστερά κερδίζει στις προκριματικές» είναι ο τίτλος της Λε Παριζιέν και σημειώνει οτι « ο κόσμος της Αριστεράς κατέδειξε με τον πιό σαφή τρόπο ότι επιθυμεί έναν υποψήφιο και ένα Σοσιαλιστικό κόμμα…. εντελώς αριστερό». Θέτει εξάλλου το ερώτημα, εάν ο Αμόν θα μπορέσει να συσπειρώσει τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Στον αντίποδα της Δεξιάς που δίνει την εικόνα της ενότητας στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρουσιάζει τον Μπενουά Αμόν, έναν υποψήφιο της «καθαρόαιμης Αριστεράς», σημειώνει η Λ’ Εκο και προσθέτει, «το τοπίο ανανενώνεται, όμως οι προκριματικές ενεργοποιούν τον πλήρη διαχωρισμό Αριστεράς – Δεξιάς».

«Θα καταφέρει ο Αμόν να βάλει στο «παιχνίδι» και τον υποψήφιο των Οικολόγων Γαννίκ Ζαντό;», διερωτάται ο Νουβέλ Ομπερσβατέρ και προσθέτει ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών ο Μπενουά Αμόν αναδειχθηκε ως ένα νέο χαρτί σε ένα εντελώς ανοικτό παιχνίδι».

«Μπενουά Αμόν:ένας νικητής σε αναζήτηση συμμάχων», είναι ο τίτλος της Σιντ Ουέστ. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται « για ποιό λόγο μας κάνει εντύπωση το γεγονός οτι η Αριστερά ψηφίζει Αριστερά, όπως της το ζητούν, με τον τρόπο που η Δεξιά ψηφίζει προς τα δεξιά για να επιλέξει τον νικητή της; »

«Τίποτα δεν έχει γραφτεί ακόμα για την Αριστερά. Η νίκη του Μπενουά Αμόν καταδεικνύει με εμφανή τρόπο το αυτονόητο:την προγραμματισμένη εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού κόμματος», γράφει η Φιγκαρό και προσθέτει οτι « με τη νίκη αυτή πολλαπλασιάζονται οι απειλές για αποχωρήσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Σε άλλο άρθρο της η Φιγκαρό υποστηρίζει ότι με την νίκη Αμόν πλέον πνέει ένας αέρας πανικού στους κόλπους των «μεταρρυθμιστών» και τονίζει οτι είναι ανοικτός πλέον ένας αγώνας δρόμου με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Το πρώτο επεισόδιο έδειξε μία επιθυμία της Αριστεράς, το δεύτερο την επιβεβαίωσε», υποστηρίζει η Ουμανιτέ και προσθέτει οτι πρόκειται για μία «αχτίδα φωτός σε ένα ταραγμένο πολιτικό τοπίο».

« Η νίκη του Μπενουά Αμόν κατέδειξε έναν υποψήφιο. Αναγγέλει όμως και νέες διενέξεις» προειδοποιεί ο αρθρογράφος της Λα Κρουά.

Η εφημερίδα «Τα τελευταία νέα της Αλσατίας» υποστηρίζει οτι ο Μπενουά Αμόν « θα αποφύγει την διάλυση της πολιτικής του οικογένειας». Παράλληλα όμως εκφράζει αμφιβολίες για το εάν θα μπορέσει να γίνει ο αξιόπιστος σημαιοφόρος του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Αυτό που κέρδισε χθες βράδι ο Μπενουά Αμόν είναι ένα σωληνάριο κόλλας. Δεν του απομένει παρά να ξανακολλήσει τα κομμάτια του Σοσιαλιστικού κόμματος», γράφει με έκδηλη ειρωνία η Κουριέρ Πικάρ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.