Quantcast
Οι τεχνολογικές εταιρείες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του διατάγματος Τραμπ - enikonomia.gr
share

Οι τεχνολογικές εταιρείες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του διατάγματος Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ανησυχίες στην Σίλικον Βάλεϊ, καρδιά της τεχνολογικής κοινότητας των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει το μεταναστευτικό πρόγραμμα του νεοεκλεγέντα προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.

Ο αντίκτυπος της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ στις τεχνολογικές εταιρείες ήταν άμεσος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και μία προς μία, οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο Σουντάρ Πιτσάι της Google ήταν αυτός που ξεκίνησε τον κύκλο διαμαρτυρίας, αφού την Παρασκευή απέστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, ενημερώνοντάς τους ότι τουλάχιστον 100 άτομα από το προσωπικό θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Το μήνυμά του σύντομα διαμοιράστηκε και εκτός των γραφείων της Google.

Επιπλέον, το Σάββατο, ο συνιδρυτής της Google Σέργκει Μπριν, βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο όπου πληθώρα πολιτών είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του Τραμπ. Ο Μπριν στάθηκε στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων, υποστηρίζοντας τις θέσεις τους.

Πολλές μεγάλες προσωπικότητες και τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει και εκφράζουν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την αντίθεσή τους στα σχέδια του Τραμπ.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, δήλωσε ότι η πολιτική αυτή είναι «τόσο αντι-αμερικανική που μας πονά όλους μας». Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι «αληθινές και ανησυχητικές», ενώ από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, τόνισε στο προσωπικό του ότι «αυτή είναι μια πολιτική την οποία δεν υποστηρίζει καθόλου η εταιρεία». «Άστοχη» την χαρακτήρισε από την πλευρά της η Microsoft, ενώ η Mozilla έγραψε ότι ο Τραμπ «αγνοεί παντελώς την ιστορία».

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Airbnb, Μπράιαν Τσέζσκι, προσέφερε δωρεάν στέγαση σε όσους βρίσκονται εκτός των συνόρων των ΗΠΑ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα.

«Η απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις βασικές αξίες του έθνους μας», δήλωσε ο Λόγκαν Γκριν, πρόεδρος της εταιρείας Lyft.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Καλάνικ, είπε ότι η «απαγόρευση αυτή θα επηρεάσει πολλούς αθώους ανθρώπους» και για το λόγο αυτό δημιούργησε ένα ταμείο στήριξης για το προσωπικό της εταιρείας.

Η κύρια αιτία για τις ανησυχίες που επικρατούν στη Σίλικον Βάλει είναι τα «μεγάλα μυαλά» που εργάζονται στις τεχνολογικές εταιρείες και προέρχονται από άλλες χώρες. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, οι ΗΠΑ δεν παράγουν αρκετούς προγραμματιστές και μηχανικούς λογισμικού για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλει και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού που κατάγεται από άλλες χώρες, με σκοπό τη γεφύρωση αυτού του χάσματος δεξιοτήτων.

«Υπάρχει ακόμα μια τεράστια έλλειψη ταλέντου, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εταιρείες μας», δήλωσε ο Αάρον Λέβι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Box, η οποία αξίζει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου η Αμερική να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κάθε πολιτική που βλάπτει τη μετανάστευση ατόμων υψηλής ειδίκευσης είναι καταστροφική», υπογράμμισε ο ίδιος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.