Quantcast
Γαλλία: Μία προεκλογική περίοδος γεμάτη απρόοπτα - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Μία προεκλογική περίοδος γεμάτη απρόοπτα

δημοσιεύτηκε:

Πολιτικοί πρωταγωνιστές βγαίνουν από την κούρσα, η προεδρική υποψηφιότητα του φαβορί της γαλλικής δεξιάς υπονομεύεται από δικαστική έρευνα: η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ξετυλίγεται υπό τη μορφή ενός απρόβλεπτου σεναρίου 80 μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο κεντρικός άγνωστος της οποίας είναι η ικανότητα της Μαρίν Λεπέν να κατακτήσει την εξουσία.

«Παιγνίδι εξόντωσης», «μεγάλο πλυντήριο»… οι πολιτικοί σχολιαστές και οι πολιτικοί παράγοντες όλου του φάσματος παρακολουθούν μουδιασμένοι την πολιτική θύελλα που προκαλείται από μία δίψα για ανανέωση. Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αυτή η διαδικασία των προεδρικών εκλογών, που παρακολουθείται στενά από το εξωτερικό, «χορεύει επάνω σε ένα ηφαίστειο», αναφέρει η σημερινή Le Monde.

Εδώ και λίγους μόλις μήνες, οι Γάλλοι περίμεναν χωρίς ενθουσιασμό στις 7 του προσεχούς Μαΐου την επανάληψη της ίδιας μονομαχίας ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Αντ΄ αυτού παρακολουθούν ένα παρατεταμένο κάστινγκ που μπορεί ακόμη να εξελιχθεί εάν ο εκλεγμένος υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν αποσυρθεί από την κούρσα.

Τα προγνωστικά δίνουν σήμερα την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν επικεφαλής της κούρσας πριν από τον Φρανσουά Φιγιόν και σε απόσταση αναπνοής τον πρωήν υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Ακολουθούν ο υποψήφιος της «απόλυτης αριστεράς» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ομως η θέση του φαβορί δεν αποτελεί και προϋπόθεση επικράτησης: οι τενόροι που κατείχαν εδώ και μία δεκαετία την γαλλική πολιτική σκηνή, έπεσαν ο ένας μετά τον άλλον στις προκριματικές των κομμάτων τους, μία διαδικασία που εισήχθη στη Γαλλία μόλις το 2011. Η δεξιά πραγματοποίησε την πρώτη της προκριματική ψηφοφορία τον Νοέμβριο.

Στο επεισόδιο αυτό έπεσαν τα κεφάλια του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ο οποίος βρισκόταν σε θέση φαβορί εδώ και μήνες. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποδυναμωμένο και κατακερματισμένο, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επίσης φαβορί μετά την παραίτηση του Φρανσουά Ολάντ από τη διεκδίκηση δεύτερης προεδρικής θητείας, πλήρωσε την απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής που ενσάρκωσε τα δύο τελευταία χρόνια.

Πλέον, όλοι οι υποψήφιοι υιοθετούν το σύνθημα της ρήξης με τις «παλιές συνταγές» και προβάλλουν προγράμματα «ριζοσπαστικά», «καινοτόμα» και «αντισυστημικά». Ο ανερχόμενος αστέρας της προεκλογικής εκστρατείας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα, εμφανίζεται χωρίς πολιτική ετικέτα και το βιβλίο του που αποτελεί και το πρόγραμμά του, έχει τον τίτλο «Επανάσταση».

Απαλλαγή

Λίγες φορές στην πολιτική μου ζωή αισθάνθηκα τόση αγανάκτηση…Και η πρόβλεψη είναι ότι η τάση για «απαλλαγή» της κοινωνίας θα ενισχυθεί, έγραφε πριν από λίγες ημέρες στην σελίδα του στο Facebook ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Φαβορί της κούρσας, ο Φρανσουά Φιγιόν, ελέγχεται για την εικονική απασχόληση της συζύγου του και διεξάγεται έρευνα εις βάρος του για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, κατάχρηση και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Canard Enchaine, η σύζυγός του Πενελόπ, οικοκυρά , και μέχρι πρότινος ανεπάγγελτη, έλαβε 900.000 ευρώ ως «κοινοβουλευτική συνεργάτις». Αλλά και τα δύο του παιδιά όταν σπούδαζαν, απασχολήθηκαν (εικονικά;) ως κοινοβουλευτικοί συνεργάτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έθεσε την ηθική στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχέθηκε ότι δεν θα προσφύγει κατά τυχόν απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του. Παράλληλα όμως, πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την άμεση αντικατάστασή του ως υποψηφίου της γαλλικής δεξιάς, όποια και να είναι η έκβαση της έρευνας στην υπόθεση αυτή που τροφοδοτεί την απόρριψη συλλήβδην της πολιτικής τάξης.

Ηγέτις ενός κόμματος που κερδίζει συνεχώς έδαφος μετά τις εκλογές του 2011 με το αντιευρωπαϊκό , αντιμεταναστευτικό του πρόγραμμα, η Μαρίν Λεπέν είναι επίσης αναμεμειγμένη σε υπόθεση εικονικής απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει έδρα ευρωβουλευτή.

Ο ευρωπαϊκός θεσμός απαιτεί από την Μαρίν Λεπέν την επιστροφή 340.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα χρήματα που απέσπασε και χρησιμοποίησε για να αμείψει δύο συνεργάτες που δεν εργάζονταν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά για το κόμμα της.

Η Μαρίν Λεπέν έχει ακολουθήσει μία στρατηγική εξωραϊσμού της εικόνας του κόμματός της η οποία επλήγη από τις παρεκτροπές του πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν και ελπίζει ότι θα εκμεταλλευθεί το κύμα του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού και κατά της παγκοσμιοποίησης που πνέει στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενας από τους ατυχήσαντες υποψήφιους της προκριματικής διαδικασίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αρνό Μοντεμπούρ, προειδοποίησε πρόσφατα κατά της λιτότητας και των αθετημένων υποσχέσεων, δηλώνοντας ότι η σημερινή περίοδος είναι «ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού πριν από την λεπενική έρημο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.