Quantcast
Ε.Ε.: Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις στη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Ε.Ε.: Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις στη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Η Ε.Ε θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ωσότου η Μόσχα πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ανέφεραν οι ΥΠΕΞ των 28, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει τη βούληση να βελτιωθούν οι σχέσεις της Δύσης με το Κρεμλίνο.

«Δεν υπάρχει καμιά βάση για τη χαλάρωση των κυρώσεων», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν το 2014 από κοινού με τις HΠΑ και στοχοθετούν τους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας.

«Δεν μπορώ να πω ποια είναι η στάση των ΗΠΑ για αυτό, αλλά μπορώ να πω ποια είναι η θέση των Ευρωπαίων», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ε.Ε, παρότι εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο, λέει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας και λέει πως περιμένει το Κρεμλίνο να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Όμως Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν φόβους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι αν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές. Οι χώρες που θεωρούνται «περιστέρια» όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας είναι η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Η Γαλλία και η Γερμανία, που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας του Μινσκ, υπενθύμισαν στο σημερινό συμβούλιο ότι είναι κρίσιμη η συζήτηση για τις κυρώσεις να παραμείνει συνδεδεμένη με την κατάσταση στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Δεκατέσσερις χώρες μέλη, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, κάλεσαν να υπάρξει νέα εκδήλωση υποστήριξης στο Κίεβο. Στα μέτρα που προτάθηκαν συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου, αλλά και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε-Ουκρανίας, κάτι όμως που θα απαιτήσει τη στήριξη του ολλανδικού κοινοβουλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.