Quantcast
Νιλ Γκόρσιτς: Οι επιθέσεις του Τραμπ στο δικαστικό σώμα είναι «απογοητευτικές» - enikonomia.gr
share

Νιλ Γκόρσιτς: Οι επιθέσεις του Τραμπ στο δικαστικό σώμα είναι «απογοητευτικές»

δημοσιεύτηκε:

Ο Νιλ Γκόρσιτς, τον οποίο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και τη θέση του εκλιπόντος δικαστή Άντονιν Σκαλία, περιέγραψε χθες τις επιθέσεις του προέδρου στο δικαστικό σώμα μέσω του Twitter ως “απογοητευτικές” και “αποκαρδιωτικές”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

Ο εκπρόσωπος Ρον Μποντζίν, Ρεπουμπλικανός σύμβουλος που προσλήφθηκε από τον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στη διαδικασία της έγκρισης της υποψηφιότητας του Γκόρσιτς από την αμερικανική Γερουσία, επιβεβαίωσε ότι ο δικαστής χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις όταν συναντήθηκε με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, χρησιμοποίησε το Twitter το Σαββατοκύριακο για να καταδικάσει την απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ με την οποία πάγωσε την Παρασκευή το βράδυ την προσωρινή απαγόρευση εισόδου πολιτών επτά χωρών καθώς και προσφύγων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του με διάταγμα στις 27 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση εφεσίβαλλε την απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και το τριμελές δικαστήριο στην οποία παραπέμφθηκε θα αποφασίσει για το θέμα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρόμπαρτ “δήθεν δικαστή” του οποίου “η γελοία” γνώμη “ουσιαστικά αναιρεί την επιβολή της νομοθεσίας στη χώρα μας”.

Οι αμερικανοί πρόεδροι κατά παράδοση αποφεύγουν να εκφέρουν γνώμη σε θέματα δικαιοσύνης από σεβασμό σε άρθρο του αμερικανικού συντάγματος το οποίο εγγυάται τον διαχωρισμό της κυβέρνησης από το Κογκρέσο και τη δικαστική εξουσία.

Ο Τραμπ διόρισε τον Γκόρσιτς στη θέση του Σκαλία, που πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 31 Ιανουαρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) αποτελείται από εννιά δια βίου δικαστές. Ο Μπλούμενθαλ είναι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, η ο οποία ευθύνεται για την ακροαματική διαδικασία του Γκόρσιτς.

“Ως υποψήφιος ενός προέδρου που έχει επιτεθεί με μένος στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εκφράσει πολλαπλές δοκιμασίες για τους δικαστές, ο δικαστής Γκόρσιτς φέρει ιδιαίτερη ευθύνη να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό ότι θα παραμείνει ένας ανοικτόμυαλος και ανεξάρτητος δικαστικός”, είπε σε δήλωσή του ο Μπλούμενθαλ.

“Εάν ο δικαστής Γκόρσιτς επιθυμεί να πιστέψει ο αμερικανικός λαός ότι είναι πράγματι ανεξάρτητος, θα πρέπει να τους δηλώσει ρητά ότι οι επιθέσεις του προέδρου Τραμπ δεν είναι απλώς απογοητευτικές, είναι αποτροπιαστικές και καταστροφικές για το συνταγματικό μας σύστημα, και θα πρέπει να τις καταδικάσει δημόσια”, έγραψε στη δήλωσή του ο γερουσιαστής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.