Quantcast
Σβήνουν το άστρο του Dr. Σόιμπλε - enikonomia.gr
share

Σβήνουν το άστρο του Dr. Σόιμπλε

δημοσιεύτηκε:

Πέφτουν οι μετοχές του κ. Σόιμπλε στο ευρωπαϊκό -και το γερμανικό- πολιτικό χρηματιστήριο, καθώς η πολιτική της λιτότητας γίνεται προεκλογικό «βαρίδι» για την κ. Μέρκελ.


Ηταν ο απόλυτος άρχοντας της Ευρωζώνης, ο άνθρωπος που αρκούσε μια αιχμηρή δημόσια δήλωσή του για να καθορίσει την πορεία των Eurogroup και τη «μοίρα» ολόκληρων οικονομιών. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να προκαλεί το ίδιο δέος στους Ευρωπαίους εταίρους του.

Αντιθέτως, το κλίμα έχει αντιστραφεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζεται ως υπονομευτής της ευρωπαϊκής ενότητας, με την εμμονή του στη λιτότητα, στην τιμωρητική λογική και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν μέχρι πρότινος ο μεταρρυθμιστικός πυρετός που είχε επιβληθεί στις οικονομίες της Ευρωζώνης εθεωρείτο η μοναδική οδός για τη διάσωση του κοινού νομίσματος, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Εχοντας απέναντι τη σχεδόν εχθρική Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, που θέτει εν αμφιβόλω τη στενή βορειοατλαντική συμμαχία ύστερα από πολλές δεκαετίες, όπως επίσης και το φαινόμενο του λαϊκισμού στον κόρφο της, η ΕΕ θέλει πάση θυσία να αποφύγει οποιαδήποτε ρητορική μπορεί να ρίξει νερό στον μύλο των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών. Ο λόγος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι άκρως διχαστικός και επικίνδυνος για την ευρωπαϊκή ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ίδιος ουσιαστικά επανέφερε τα σενάρια για Grexit. Κι αν το θέμα της… αμαρτωλής Ελλάδας πουλούσε στο εσωτερικό της Γερμανίας εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών, η ξαφνική άνοδος του SPD με τον Μάρτιν Σουλτς διαφοροποιεί σημαντικά την ατζέντα εντός και εκτός γερμανικών συνόρων.

Το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι βολές εναντίον του πανίσχυρου «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας δόθηκε από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την επιστολή που του απέστειλε. Ο ίδιος, εξάλλου, ως υπουργός Εξωτερικών πλέον, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».


Τη σκυτάλη πήραν οι Βρυξέλλες, με πρώτο τον Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να ψέγει τον Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα για μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ο Γιούνκερ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του έκανε ιδιαίτερα αιχμηρές παρατηρήσεις. «Κυρίως στη Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν τη γνωρίζουν. Διότι οι Ελληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Δεν είναι τώρα ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι’ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τα θέματα οικονομίας στην Ευρωζώνη.

«Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή», είπε ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, εκφράζοντας τον φόβο ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παρεμβάσεις

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Δεν επιτρέπεται «να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη» είπε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία «συνεχώς με δασκαλίστικο ύφος».

Γκι Φερχόφσταντ: «Η κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή» τόνισε, προσθέτοντας ότι το Grexit θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Δεν είναι τώρα ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι’ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Τόμας Οπερμαν: «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι’ αυτόν τον λόγο αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα, δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας όπως το καλοκαίρι του 2015» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στη γερμανική Βουλή.

Τζιάνι Πιτέλα: «Οπως πάντα ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, για να κερδίσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αυτό είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, ειδικά με φόντο τις φραστικές επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της Ευρώπης» είπε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πέφτουν οι μετοχές του στο «χρηματιστήριο» της Μέρκελ

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι στάση θα τηρήσει η Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στον πιστό υπουργό της, ο οποίος αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο για την ίδια και της βάζει «τρικλοποδιές» στην προεκλογική εκστρατεία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος αναγκάστηκε επί της ουσίας να διαψεύσει τον Σόιμπλε -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε εκείνον- και να τον ανακαλέσει στην τάξη διαφωνώντας με τις τοποθετήσεις του περί δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την κάλεσε να «αποθαρρύνει τον ΥΠΟΙΚ της από την επιθετικότητα προς την Ελλάδα», ενώ σχολίασε ότι όσοι παίζουν παιχνίδια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά. «Δεν θα αφήσει η ίδια η κυβέρνησή τους τους πυρομανείς… Να είμαστε πιο προσεκτικοί σε έναν λαό που έχει κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Δικαίως το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση για να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα της Ανγκελα Μέρκελ είναι οφθαλμοφανές. Ο Σόιμπλε βάζει φωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τον ρόλο της «ηγέτιδος του ελεύθερου κόσμου» που ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Ο Μάρτιν Σουλτς εκπροσωπεί μια εντελώς διαφορετική λογική, που ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό με αυτήν του Γιούνκερ -παρότι οι δύο άνδρες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές «οικογένειες».

Ο Σόιμπλε, λοιπόν, όχι μόνο υπονομεύει την ενότητα της Ευρωζώνης με σενάρια για Grexit και Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά επιτρέπει στον αντίπαλό της για την καγκελαρία, τον Σουλτς, να εμφανιστεί ως το προοδευτικό πρόσωπο που μπορεί και θέλει να ενώσει υπό την αιγίδα του την κατακερματισμένη ΕΕ. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σουλτς, με μια ατζέντα εντελώς διαφορετική απέναντι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καταφέρνει να συσπειρώσει εκ νέου τους ψηφοφόρους του SPD.

«Βρώμικη» δουλειά

Από την άλλη ο Σόιμπλε υπήρξε ο πιο στενός της συνεργάτης όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνος ήταν που έκανε τη «βρώμικη» δουλειά με τους απείθαρχους εταίρους στην ΕΕ και εκείνος ήταν που κράτησε ενωμένο το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στο πλευρό της, όταν αυξάνονταν οι εσωκομματικές φωνές που την αμφισβητούσαν και ζητούσαν την αποχώρησή της από την ηγεσία. Επιπλέον ο Σόιμπλε δεν έχει μόνο επικριτές αλλά και μιμητές. Παραδοσιακά το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, το οποίο βρίσκεται στα δεξιά του CDU, είναι σκληρό απέναντι στην Ελλάδα.

Ο ηγέτης του, Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ και μετά να της δοθεί ελάφρυνση χρέους. Η στρατηγική του FDP, του πάλαι ποτέ κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, που αισιοδοξεί ότι θα ξαναβρεθεί εντός του γερμανικού Κοινοβουλίου στην επόμενες εκλογές, είναι απλή. Αντί να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ακροδεξιούς του AfD, να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τη σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, για να κερδίσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του CDU. Κάτι σαν αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Σόιμπλε δηλαδή.

Οπότε, εάν η Μέρκελ κάνει κάποια κίνηση για να τον θέσει στο περιθώριο πριν από τις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρότατες αναταράξεις τόσο στη συνοχή του κόμματος όσο και στη βάση των ψηφοφόρων του. Είναι, όμως, πολύ πιθανό πλέον να επιχειρήσει να περιορίσει τις διαρκείς επιθέσεις του κατά πάντων, που τον καθιστούν σχεδόν γραφικό. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι εφόσον κερδίσει στις εκλογές, ο Σόιμπλε δύσκολα θα διατηρήσει τη θέση του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.