Quantcast
Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ-Ιαπωνίας - enikonomia.gr
share

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ-Ιαπωνίας

δημοσιεύτηκε:

Ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με το νέο Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, χωρίς ωστόσο, να συζητήσουν το θέμα των νομισματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκιο.

Η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε τη Δευτέρα το διορισμό του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Έτσι, ο ίδιος αναλαμβάνει κομβικά την ευθύνη για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη μείωση των ομοσπονδιακών κανονισμών για ζητήματα οικονομίας, αλλά και την προσπάθεια υλοποίησης κινήσεων οικονομικής διπλωματίας, που έχει εξαγγείλει προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ..

Για την τηλεφωνική επικοινωνία που αναφέρεται παραπάνω, δε δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τόσο οικονομολόγοι, όσοι και ειδικοί στις νομισματικές ισοτιμίες θα παρακολουθούν στενά την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας, υπό το φόβο επικίνδυνων αναταράξεων σε θέματα νομισματικής, αλλά και εμπορικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν άσκησε κριτική στη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, αλλά και στο πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο που έχει το Τόκιο στο πλαίσιο των διμερών εμπορικών σχέσεών του με την Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η θετική αυτή εξέλιξη έχει καλλιεργήσει ελπίδες στους Ιάπωνες αξιωματούχους ότι η Ιαπωνία μπορεί να διατηρήσει το υφιστάμενο πλαίσιο στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, μερικοί οικονομολόγοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα εμπορικού προστατευτισμού έναντι της Ιαπωνίας, παρά τη συνάντηση του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα.

Προεκλογικά, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία για προσπάθεια χειραγώγησης του εθνικού της νομίσματος, του γεν.

Ο Άμπε σε δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδας τόνιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατανόησε τις θέσεις του για τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, με στόχο την εξάλειψη του υποπληθωρισμού στην ιαπωνική οικονομία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.