Quantcast
Αύξηση εν δυνάμει τρομοκρατών στη Γερμανία - enikonomia.gr
share

Αύξηση εν δυνάμει τρομοκρατών στη Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Στο Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Συνέδριο στο Βερολίνο ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν προειδοποιεί ότι η τρομοκρατική απειλή έχει γίνει πιο σύνθετη.


Η Αραβική Άνοιξε εξελίχθηκε σε «Αραβικό Παγετώνα». Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως άνδρες αραβικής καταγωγής, το 70 έως 80% εξ αυτών χωρίς διαβατήριο, ήρθαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, η Γερμανία βιώνει μια αντιστροφή της αλλοτινής προσέγγισης που είχε μετατρέψει τη Ρωσία από εχθρό σε εταίρο και φίλο. Σε αυτά προστίθενται λαϊκιστικά κόμματα που «μισούν την ευρωπαϊκή πολιτική».

Αυτή την κάθε άλλο παρά αισιόδοξη εικόνα σκιαγράφησε στο Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια διαδικασία μετασχηματισμού κατά την οποία σταθερές του παρελθόντος, όπως οι διατλαντικές σχέσεις, έχουν μετατραπεί σε μεταβλητές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνιστούν το συνθετότερο πλαίσιο στο οποίο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος καλείται να συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας, επισήμανε ο κ. Μάασεν, υπογραμμίζοντας ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ήδη εξαιρετικά σύνθετη, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει πολλά και σε αυτό το πεδίο.

Η Δυτική Ευρώπη στο στόχαστρο


Ο γερμανός αξιωματούχος επισήμανε ότι μετά το 2001 οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες είχαν να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες κομάντος, για παράδειγμα από το Αφγανιστάν. Πλέον τη σκυτάλη παίρνουν κατά κύριο λόγο μεμονωμένοι δράστες και μικρές ομάδες που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τις 15 τέτοιες στην Ευρώπη το 2016 μόλις τρεις έγιναν από κομάντος, παρατήρησε ο Χ.Γκ. Μάασεν, τονίζοντας ότι ένα ακόμη νέο στοιχείο είναι ότι πολλοί δράστες διαθέτουν εμπειρία από μάχες στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και έτσι ξέρουν πλέον να «χειρίζονται τα καλάσνικοφ πιο επαγγελματικά από πολλούς αστυνομικούς».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η αποκαλούμενη ισλαμιστική-τρομοκρατική σκηνή διευρύνθηκε σημαντικά. «Στο μεταξύ μετράμε 1.600 εν δυνάμει ισλαμιστές τρομοκράτες», δήλωσε. Ένας δυσδιάκριτος παράλληλος κόσμος έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τον κ. Μάασεν και στο διαδίκτυο. Εκεί βρίσκουν στέγη «ισλαμιστικές κοινότητες», ενώ δράστες λαμβάνουν οδηγίες μέσω WhatsApp, λέει ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος επισήμανε ότι πέρσι υπήρξαν πέντε επιθέσεις στη Γερμανία. Πολλές άλλες αποτράπηκαν, όπως είπε. Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται την συνόψισε ως εξής: «Ζούμε σε μια κατάσταση που δεν είναι πλέον κανονική». Ως εκ τούτου, η Γερμανία χρειάζεται νέα εφόδια και πόρους προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες. Όπως υπογράμμισε, η υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 και ως εκ τούτου επανεξετάζεται καθημερινά.

Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν καλωσόρισε τις προτάσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για μια νέα διάρθρωση στον μηχανισμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα και επιχείρηση να κλείσει την τοποθέτησή του με μια νότα αισιοδοξίας. Όπως είπε, «μπορούμε να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.