Quantcast
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τραμπ με το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας - enikonomia.gr
share

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τραμπ με το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επιτεθεί φραστικά στην Κίνα για ζητήματα από διεθνές εμπόριο, μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, είχε χθες τον πρώτο κύκλο συνομιλιών του με την κινεζική ηγεσία, καθώς συναντήθηκε με το μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Στη συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών κυριάρχησαν ζητήματα διμερούς ασφάλειας, αλλά και το ενδεχόμενο μιας προσωπικής συνάντησης του Τραμπ, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος διπλωμάτης, συναντήθηκε για λίγο με τον Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε με το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο Γιανγκ Τζιετσί συναντήθηκε επίσης με το γαμπρό του Τραμπ και υψηλόβαθμο σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και τον υπεύθυνο στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, στις συζητήσεις που έγιναν εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και η πιθανότητα καθορισμού μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι, χωρίς ωστόσο, να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η συνάντηση του Κινέζου υψηλόβαθμου διπλωμάτη με τον Τραμπ διήρκεσε μόλις 5 ή 7 λεπτά, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, ήταν “μια ευκαιρία που είχε ο Κινέζος αξιωματούχος για να πει ένα γεια στον πρόεδρο” πριν από την αναχώρησή του. “Ήταν μία ευκαιρία για ν’ αρχίσει μία συζήτηση και συνομιλία για κοινά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας,” δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επικαλέστηκε τον Γιανγκ, αναφορικά με τα όσα είπε στον Τραμπ για τη βούληση του Πεκίνου να ενισχυθούν οι ανταλλαγές με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επεκταθεί ο συντονισμός και η συνεργασία, αλλά και να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός για τα σημαντικά συμφέροντα, αλλά και και πιο σοβαρές ανησυχίες των δύο πλευρών.

“Η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων θα είναι προς το όφελος των δύο λαών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, συνολικά,” δήλωσε ο Γιανγκ , σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.